Пазарът е затрупан от всякакви био храни, диетични снаксове и сокове, обещаващи да ни заредят с витамини и минерали. За да избегнем чипса и сладоледа, често залагаме на други продукти от супермаркета, които да ни заситят и да не развалят фигурата ни.

Оказва се обаче, че не винаги успяваме да разграничим полезното от вредното, което, до голяма степен, се дължи на заблуждаващите етикети и фалшивите реклами.

Затова днес решихме да ви подготвим списък с някои „здравословни“ храни, за да обмислите, по-внимателно, следващия пазар. 

  1. Сушени плодове

Плодовете са същински витаминозни „бомби“. Дават ни енергия и са нискокалорични.

Това са неоспорими факти. Това обаче не се отнася за пакетите със сушени плодове.

90% от фабриките за сушени плодове добавят допълнително захар към продуктите си, с цел да ги направят по-апетитни. Заедно с естествената фруктоза от плодовете и съмнителните оцветители и консерванти, сушените плодове се превръщат във висококалоричен и нездравословен десерт.

  1. Овесените бисквити и кексчета

Когато сме в движение и ни се хапва нещо здравословно, някои от нас предпочитат да си вземат овесен десерт от био щанда. Поглеждайки състава виждаме, че тези сладкиши са доста калорични, а захарта, шоколада и другите овкусители, убиват здравословните ползи от овесените ядки.

  1. Солети

Често ги избираме за бърз снакс, заради ниското съдържание на мазнини. Солетите, обаче, са с високо съдържание на натрий и прости въглехидрати.

Ако изберем и овкусените варианти, даваме на организма си и богата гама от съмнителни овкусители.

  1. Диетичната кола

Експертите по хранене считат, че това е една от най-нездравословните напитки на пазара. Често я взимаме, когато искаме да заситим глада, заради липсата на калории в бутилката.

Оказва се, че съставките са със съмнителен произход и оказват вредни последици върху вътрешните ни органи.

  1. Обезмаслено мляко

В него се съдържат множество добавени аромати и химикали, които компенсират липсата на вкус, който иначе изчезва с премахването на мазнините.

  1. Спортни напитки

Често, преди или след тренировка, залагаме на цветните напитки пълни с електролити. Освен, че цвета им се дължи на изкуствени оцветители, някои от тях са и доста калорични – около 240 ккал в 350 мл.

Бихме си спестили тези излишни калории, ако заложим на най-важната субстанция на планетата – водата.

  1. Соковете от магазина

Соковете в кутии, които често избираме да включим в закуската ни съдържат огромно количество захар. Ако се вгледаме в опаковката на повечето сокове, ще видим че срокът на годност е съмнително дълъг.

Това се дължи на многото консерванти, които можем да си спестим, ако просто си купим няколко пресни портокала.