Доказано е, че най-здравословният и ефективен начин да постигнем мечтаната фигура е здравословна диета, редовното и балансирано хранене и калорийният дефицит. Колкото и лесно да звучи, всички знаем, че реално не е.

Затова е нужно да „заблудим“ сами себе си и да направим диетата по-лесна, за да може цялостно да променим представата си за здравословния режим на хранене.

Макар, че част от по-долу изброените съвети звучат леко странно, със сигурност ще са ви от полза да ограничите калориите и да стопите излишните килограми.

  1. Започни с портокал

Когато сме напрегнати, рискът да се „натъпчем“ с много храна и да изберем нещо вредно и бързо за консумиране е много голям. Беленето на портокал е действие, което ще открадне за малко вниманието ни.

Ароматът му въздейства върху сетивата ни и ни връща удоволствието от храненето. Освен това ще ни засити и ще облекчи желанието за вредна храна.

Плодът е богат на вода. Специалисти са категорични, че дори и в малка степен, обезводняването предизвиква чувство за глад, което е фалшиво.

Докато се наслаждавате на портокала (или на който и да е плод) пийте по малко вода между хапките.

  1. Говори си на глас

Когато изречеш на глас причината да извадиш сладоледа от фризера, например, има шанс до изядеш по-малко количество. Може да звучи невероятно, но учени са доказали, че когато изясним какво и защо ядем, консумираме по-малко.

Няма нищо лошо, понякога, да си вземем малък пакет чипс или сладолед. Когато признаем на себе си, че го правим, за да си угодим, шанса да го направим отново скоро, е минимален.

  1. Сложи си снакса в порцеланова купичка

Използвайте съдове и прибори дори когато хапвате джънк и не го правете на крак. Изследване на английски учени показало, че хората са склонни да възприемат храната като нещо незначително, ако консумирането ѝ отнема 5 минути или се случва в движение.

Така можем да погълнем огромно количество калории под формата на шоколадчета, чипс и т.н, които хапваме „между другото“. Ако седнем на масата и отделим на тези храни 30 минути, вече започваме да ги броим за хранене и не изпитваме необходимост да се храним отново 1 час след това.

Хубавият сервиз също, визуално, ни засища повече.

  1. Носи си кеш

Винаги, когато пазарувате в супермаркета или излизате на ресторант, оставете дебитната си карта вкъщи. Според проучвания на университета „Корнел“ в САЩ, хората, които плащат за храната си с в брой, купуват по-здравословни продукти, от тези, които разчитат на карта.

А и, ако се замислим, покупките в кеш са по-осъзнати и по-добре обмислени от тези, които правим с карта. Щом става въпрос за хранене, има голям шанс да пресметнем кое наистина ни трябва, ако ще даваме от „физическите“ си пари.

Така шанса да оставим кутията с бисквити и да сложим на нейно място още един протеинов бар е доста по-голям. Когато не виждаме веднага точно колко „губим“ слагаме в количката повече, а пластиката ни веднага ще ни осигури желаното.

  1. Повече йога = повече удовлетвореност

Защо това е така? По данни на Американската асоциация по диетика хората, които практикуват йога, имат по-нисък индекс на телесна маса. Сега, сигурно, повечето от вас погледнаха недоверчиво.

Истина е, че йогата не гори кой знае колко калории и няма да ви заблуждаме в обратното. За сметка на това, тази източна практика може да ни направи по-съсредоточени и осъзнати.

Това, освен да ни направи по-спокойни в ежедневието ни, ще допринесе да се чувстваме по-удовлетворени от храненето, без да преяждаме. Тази древна система от упражнения ни учи да бъдем по-толерантни към различните състояния, през които преминава тялото ни.

Така устояваме по-лесно на изкушенията и се учим на доверие към процеса на трансформация. Помнете, че щом може да издържите 5 минути в някоя „особена“ йога поза, няма да ви коства много да пропуснете вафлата следобед.

  1. Яж като монах

Не, няма да ви съветваме да гладуваш 1 месец или да хапваш само хляб и вода. Опитайте се поне веднъж в седмицата да хапвате на пълна тишина – без разговори, филм, музика или любимия сериал.

Изследвания показват, че шумната заобикаляща среда кара хората да се хранят по-бързо, и така, докато осъзнаем, че сме сити, вече сме приели много храна.

Това не важи само за високите децибели от любимите песни. Тихата музика или интересното предаване, от своя страна, ни предразполагат да се задържим на масата дълго.

По-дългият престой ни кара да си хапнем повече. Освен това, премахването на разсейващите шумове, по време на хапване, ни помага да се съсредоточим върху вкуса, аромата и усещането на ястието и да се насладим повече.

  1. Възложи си задача

Макар и неприложимо за навън, това правило има 2 ползи. Всеки път, когато сте вкъщи и се пресегнете към сладко или друг джънк, правете по 10 клека.

Всъщност може и да е друго упражнение, просто ви даваме идея. По тази начин след няколко такива серии, вече мозъка ще възприеме това допълнително хранене повече като „работа“.

А и всяко допълнително натоварване е от полза!