Червеното вино е напитка, която се консумира от векове. Виното е играло огромна роля в живота на предците ни.

В християнската и юдейската религия виното и хляба са били символ на кръвта и топлината на Исус Христос. Има много сведения за това, че умерената консумация на вино може да ни направи по-здрави.

Решихме да посветим днешната статия именно на тази прословута напитка станала част от социалния живот и домовете ни.

1. Богато е на антиоксиданти

Свободните радикали могат да увредят клетките. Антиоксидантите са съединения, предотвратяващи клетъчните увреждания, причинени от оксидативния стрес.

Гроздето съдържа големи количества полифеноли, които са антиоксиданти.

2. Има противовъзпалителни свойства

Във виното е открито съединението ресвератрол, който има доказани противовъзпалителни свойства. Това вещество се съдържа в люспите на червеното грозде и в боровинките, както и в някои билки.

3. Понижава нивата на кръвната захар

Проучване направено от израелски учени е установило, че болните от диабет тип 2 поддържат по-ниски нива на глюкоза в кръвта, консумирайки по 1 чаша червено вино на ден.

4. Понижава риска от развитие на депресивни състояния

Испански учени направили експериментално проучване в продължение на 7 години. Едната група от хора приемали 1 или 2 чаши вино вечер, а другите – не. Броят на развилите симптоми на депресия от първата група бил много по-малък, в сравнение с втората група.

5. Поддържа когнитивните способности по-добри, за по-дълго време

Учени са доказали, че хората след 50-годишна възраст, консумиращи вино редовно са много по-малко застрашени от развитие на деменция. Умерената консумация на вино понижава риска от развитие на деменция с 25%.

Предполага се, че това е заради факта, че гроздовата напитка подобрява притока на кръв към мозъка.

6. Намалява нивата на „лошия“ холестерол

Доказано е, че качественото червено вино увеличава нивата на „добрия“ холестерол, който противодейства на холестеролът, който е виновник за атеросклерозата. Благодарение на това се поддържа доброто здраве на кръвоносните съдове.

7. Подобрява функционирането на храносмилателната система

До това заключение са стигнали английски учени. Доказано е, че любителите на червеното вино имат по-разнообразен чревен микробиом.

За здравето на червата ни е изключително важно да се поддържа голямо разнообразие от полезни бактерии в червата.

8. Помага при хипертония

Някои проучвания показват, че умерената консумация на червено вино може да регулира успешно високото кръвно налягане. Въпреки това, ако страдате от хипертония, консултирайте се с кардиолог относно консумацията на какъвто и да е алкохол.

Редно е да напомним, че прекомерната консумация на алкохол, може да има отрицателни ефекти върху здравето ни.