Бъбреците са важни за нашия организъм, защото те пречистват кръвта, създават хормони, абсорбират минерали, продуцират урина и елиминират токсините в нашето тяло.

Поради тази причина ние трябва да се грижим за тях и да не позволяваме да се повредят.

Ето 8 причини, поради които можете да получите заболяване на бъбреците:

  1. Недостатъчен прием на вода

Най-важната функция на нашите бъбреци е да филтрират кръвта,  да елиминират токсини и отпадъчни материали. Токсините и отпадъчните материали започват да се натрупват и да да носят вреди на нашето тяло, когато консумацията на вода през деня ви е недостатъчна.

  1. Въздържаве от изпразване на пикочния мехур

Забавяне на изпразването на пикочния мехур при позиви за уриниране е една от главните причини за повредените бъбреци. Когато урината остане прекалено дълго време в пикочния мехур, бактериите започват да се размножават.

Тогава тези вредни бактерии могат да причинят инфекция на уринарните пътища. Освен това, задържането на урината повишава напрежението в бъбреците, което може да доведе до бъбречна недостатъчност и инконтиненция.

Независимо колко заети сте, реагирайте бързо възможно най-бързо, за да намалите шансовете за повреда на вашите бъбреци.

  1. Богати на натрий диети

Проучване показва, че приемането на сол повишава количеството на белтък в урината (4,5), което е основен рисков фактор за развитие на болести на бъбреците и сърдечносъдови заболявания.

Намалянето на приема на сол от 10 до 5 грама на ден понижава и количеството протеини в урината с около 20%.

Нашето тяло има нужда от натрий и сол, за да работи нормално, но е нужно да се уверим, че  сме разумни в употребата им.

Въпреки това, повечето хора консумират твърде много сол, което води до повишаване на налягането в кръвта и поставя бъбреците под по-голямо напрежение.

Съветваме ви да не  надвишавате дневната норма от 5 грама.

  1. Продължителна употреба на аналгетик

За да контролираме болката, понижим температурата или третираме възпалението, ние сме склонни в повечето случаи да посегнем към болкоуспокояващи.

Аналгетиците трябва да бъдат използвани в малки количества  и за възможно най-кратко време.  Най-добре да се консултирате с доктор, защото те могат да намлят кръвопотока към бъбреците и да нарушат функциите им.

  1. Прекомерна консумация на кофеин

Консумацията на кофеин може да доведе до камъни в бъбреците. Но употребата му в нормални количества няма да се отрази на вашото здравословно състояние. Можете да пиете от  1 до 2 чаши кафе и 3 чаши чай, без това да навреди на вашите бъбреци.

Кафето не е единствения начин, по който приемате кофеин. Газираните, енергийните напитки, както и шоколада, какаото, някои медикаменти могат да доведат превишаване на дневната норма и следователно да причинят вреда във вашите бъбреци.

  1. Високо протеинова диета

Една от ролите на бъбреците е  да метаболизира и отделя азот от продукти при храносмилането на протеините. Протеинът е добър за вашето здраве, но може да повиши риска от развиването на бъбречни заболявания.

Прекалените количества протеин  водят до редица трудности за вашите бъбреци, така че се опитайте да регулирате консумацията ви на червено месо, за да може те да действат оптимално.

  1. Прекомерната употреба на алкохол

Има разлика в това да се наслаждавате на чаша вино и да се наливате постоянно с бира. Когато става дума за алкохол, ключът се крие в умереността.

Пиенето на прекалено много алкохол, дори и при напълно здрави хора, може да доведе до сърдечни, чернодробни заболявания, както и повишено кръвно налягане и повреди на бъбреците.

За да подържате тялото си здраво и в добра форма, консумирайте по-често полодове и зеленчуци. Това ще спомогне за цялостното ви здравословно състояние и вие ще се чувствате по-добре.

  1. Тютюнопушене

Тютюнопушенето е лошо за всеки орган в тялото ви, включително и бъбреците. Много проучвания показват връзката между тютюнопушенето и болестите на бъбреците. То може да се третира с различни медикаменти. Неконтролираното кръвно налягане е причина за повечето заболявания на бъбреците.

Пушенето забавя това налягане и възпрепятства нормалното действие на вашите органи.