Сливата е плод на едноименното дърво, достигащо височина от 3 до 8 метра и принадлежащо към семейство Розоцветни. Листата му са прости, копиевидни с назъбени краища.

Сливовите цветове обикновено са бели или розови, с 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, единични или в съцветия от 2 до 6 броя. Плодовете на сливата са с относително голяма костилка.

Родината на растението е Азия, а сега се отглежда почти навсякъде, тъй като сливовото дърво рано дава плодове в значителни количества и лесно се приспособява към почвените и климатичните условия.

Сливовите плодове са месести и са с различен цвят, като в България преобладават дърветата, които дават тъмносини сливи, достигащи зрялост в периода между края на лятото и началото на есента, тоест август и септември.

Слива - полезни свойства

В сливите се съдържат от 9 до 17% захари – фруктоза, глюкоза и захароза, витамин А, В1, В2, С, Р. Тези плодове са много богати на калий и фосфор, те са източник и на калций, магнезий, желязо и установено наличието в малки количества на бор, манган, мед, цинк, никел и хром.

В сливите присъстват пектинови, дъбилни, азотни вещества и органични киселини – ябълкова, лимонена, оксалова и следи от салицилова.

Сливовите семена съдържат – до 42% масло, което по състав е подобно на бадемовото и присъстват по-значителни количества флавоноиди и аминокиселини.

В плодовете и листата на сливата наскоро бяха открити от учените кумарини, притежаващи способността да предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове, лекуват тромбозата, а също и разширяват коронарните артерии.

Сливовите листа съдържат витамин С, каротиноиди и фитонциди и производното на кумарин вещество скопополетин.
В смолата на сливовото дърво е установено наличието на съединенията рамноза, ксилоза, арабиноза, галактоза.

Сливата се използва в медицината, кулинарията и козметиката.

В медицината плодовете на сливовото дърво повишават апетита, усилват перисталтика на червата, притежават лек слабителен и диуретичен ефект.

Освен това компотите от сините сливи са полезни при атеросклероза, бъбречни заболявания, ревматизъм и подагра. Също така тяхната консумация нормализира моторно-секреторната функция на стомашно-чревния тракт.

Плодовете на сливовото дърво страдат от малокръвие и сърдечно-съдови заболявания.

Пресните и сушените сливи, а също и соковете и компотите от техните месести части притежават леко слабително действие и затова се препоръчват при запек и атония на червата.

Сушените плодове способстват за отделянето от организма на излишните количества холестерол. Сливите се препоръчват при бъбречни заболявания и хипертония.

Калиевите съединения, съдържащи се в плодовете на сливовото дърво са причина за техните леки диуретични свойства, тъй като отстраняват излишния натрий и вода от тялото.

Полезни са не само пресните, но и сушените. Но тъй като те са по-калорични, отколкото пресните , не се препоръчват на хора, страдащи от диабет и затлъстяване.

Следва да се въздържат от консумация на сини сливи и кърмещите жени, тъй като така могат да предизвикат диария, колики и къркорене на червата при техните бебета.

Плодовете на сливовото дърво са лесно смилаеми. Освен това подпомагат кръвотворния процес, отпускат мускулите на долната част на храносмилателната система и прочистват стомаха.

Сливите са много ефективни при лечението на заболявания, дължащи се на повишена активност на жлъчката и при такива, за които е характерна повишената телесна температура.

Плодовете на сливовото дърво укрепват черния дроб, пречистват кръвта, премахвайки токсичните вещества от тялото.