Слива
Храни

Сливата е плод на едноименното дърво, достигащо височина от 3 до 8 метра и принадлежащо към семейство Розоцветни. Листата му са прости, копиевидни с назъбени краища.

Сливовите цветове обикновено са бели или розови, с 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, единични или в съцветия от 2 до 6 броя. Плодовете на сливата са с относително голяма костилка.

Родината на растението е Азия, а сега се отглежда почти навсякъде, тъй като сливовото дърво рано дава плодове в значителни количества и лесно се приспособява към почвените и климатичните условия.

Сливовите плодове са месести и са с различен цвят, като в България преобладават дърветата, които дават тъмносини сливи, достигащи зрялост в периода между края на лятото и началото на есента, тоест август и септември.

Слива - полезни свойства

В сливите се съдържат от 9 до 17% захари – фруктоза, глюкоза и захароза, витамин А, В1, В2, С, Р. Тези плодове са много богати на калий и фосфор, те са източник и на калций, магнезий, желязо и установено наличието в малки количества на бор, манган, мед, цинк, никел и хром.

В сливите присъстват пектинови, дъбилни, азотни вещества и органични киселини – ябълкова, лимонена, оксалова и следи от салицилова.

Сливовите семена съдържат – до 42% масло, което по състав е подобно на бадемовото и присъстват по-значителни количества флавоноиди и аминокиселини.

В плодовете и листата на сливата наскоро бяха открити от учените кумарини, притежаващи способността да предотвратяват образуването на тромби в кръвоносните съдове, лекуват тромбозата, а също и разширяват коронарните артерии.

Сливовите листа съдържат витамин С, каротиноиди и фитонциди и производното на кумарин вещество скопополетин.
В смолата на сливовото дърво е установено наличието на съединенията рамноза, ксилоза, арабиноза, галактоза.

Сливата се използва в медицината, кулинарията и козметиката.

В медицината плодовете на сливовото дърво повишават апетита, усилват перисталтика на червата, притежават лек слабителен и диуретичен ефект.

Освен това компотите от сините сливи са полезни при атеросклероза, бъбречни заболявания, ревматизъм и подагра. Също така тяхната консумация нормализира моторно-секреторната функция на стомашно-чревния тракт.

Плодовете на сливовото дърво страдат от малокръвие и сърдечно-съдови заболявания.

Пресните и сушените сливи, а също и соковете и компотите от техните месести части притежават леко слабително действие и затова се препоръчват при запек и атония на червата.

Сушените плодове способстват за отделянето от организма на излишните количества холестерол. Сливите се препоръчват при бъбречни заболявания и хипертония.

Калиевите съединения, съдържащи се в плодовете на сливовото дърво са причина за техните леки диуретични свойства, тъй като отстраняват излишния натрий и вода от тялото.

Полезни са не само пресните, но и сушените. Но тъй като те са по-калорични, отколкото пресните , не се препоръчват на хора, страдащи от диабет и затлъстяване.

Следва да се въздържат от консумация на сини сливи и кърмещите жени, тъй като така могат да предизвикат диария, колики и къркорене на червата при техните бебета.

Плодовете на сливовото дърво са лесно смилаеми. Освен това подпомагат кръвотворния процес, отпускат мускулите на долната част на храносмилателната система и прочистват стомаха.

Сливите са много ефективни при лечението на заболявания, дължащи се на повишена активност на жлъчката и при такива, за които е характерна повишената телесна температура.

Плодовете на сливовото дърво укрепват черния дроб, пречистват кръвта, премахвайки токсичните вещества от тялото.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 78

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Ленено семе