Кардиолозите твърдят, че контролът на систоличното артериално налягане в рамките на 130 мм живачен стълб позволява да се намали риска от увреждане на мозъка при хора в напреднала възраст.

Колко хапчета за кръвно трябва да се пият

Днес граничен показател на систоличното налягане за хора над 50 години е 140 мм живачен стълб, а за тези, навършили 60 години – 149, над 70 години – над 158.

Ако апаратът за кръвно показва по-ниски стойности – няма специални поводи за притеснение.

Учените в продължение на 3 години наблюдават 199 пациенти с хипертония на 75 и повече години.

Част от участниците били на агресивна терапия, тоест хипотензивните лекарства се назначавали още при кръвно над 130, а други следвали стандартните препоръки при значително по-високи стойности.

Оценявали се когнитивните функции на пациентите, състоянието на бялото вещество на техния главен мозък – с помощта на ЯМР, и общата функционалност на организма.

За времето на наблюденията се оказва, че съществени различия в състоянието на когнитивните функции не е установено.

Тези, които контролирали кръвното в рамките на 130 мм живачен стълб, били със значително по-слабо изразени признаци на увреждане на тъканите от възрастта.

Тяхното бяло вещество на мозъка било с 40% по-малко увредено, отколкото при доброволците, следващи стандартните препоръки за лечение на хипертония.

Освен това при агресивна терапия на хипертония по-рядко се развивали различни сърдечно-съдови заболявания, сред които инсулт и инфаркт.

Артериално налягане под 130 е важно за здравето на мозъка

Учените смятат, че дори в напреднала възраст следва да се поддържа артериално налягане в границите на 130 мм живачен стълб.

Подобно интензивно лечение на хипертония дава възможност да се предпазят малките кръвоносни съдове и да се понижат рисковете от сърдечно-съдови усложнения.

При възрастните е добре кръвното да се контролира интензивно.

Но дали при леко повишени стойности при млади хора е правилно да се предписват лекарства за сваляне на кръвно веднага, след като премине 130 или да се приложи стандартна терапия?

Засега този въпрос остава неизяснен, но е ясно, че след 75 години може да помогне.