При болести на сърцето, хипертония и захарен диабет е необходимо да се спи достатъчно, от това зависи продължителността на живота.

Учени от Медицинския колеж на щата Пенсилвания разказват точно как трябва да се спи при такива състояния.

Недоспиването може да е смъртоносно при болно сърце

Учените преглеждат 1600 души на възраст от 20 до 74 години. Част от тях страдали от сърдечно-съдови заболявания – прекаран инфаркт и инсулт, при другата част били налице рискови фактори – високо кръвно или захарен диабет.

Участниците в изследването били наблюдавани 20 години. Според учените, недоспиването на фона на изброените проблеми е смъртоносна комбинация.

Авторите установяват, че при хипертония или диабет при хора, които обикновено спят по-малко от 6 часа на нощ, вероятността от смърт от инфаркт и инсулт била 2 пъти по-висока.

Хората, които вече са прекарали инфаркт и инсулт, и спели по-малко от 6 часа на нощ, рискът от рак бил 3 пъти по-висок.

Продължителността на съня повече от 6 часа понижавала риска от преждевременна смърт.

Според препоръките повечето от професионалните медицински организации, продължителността на пълноценния сън е не по-малко от 7 часа.

Изследването показва, че достатъчното сън може да осигури добра защита при хронични заболявания и състояния. 

Недостиг на сън - фактор, който предсказва продължителността на живота

Според учените, недостигът на сън може да е фактор, който предсказва продължителността на живота и здравословното състояние при хронични заболявания в дългосрочна перспектива.

Учените смятат, че консултациите по повод хигиената на съня трябва да са често прилагана практика при стандартно оказване на медицинска помощ.

Както се оказва от настоящото изследване, да се спи достатъчно е от жизнена необходимост при вече съществуващи заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ако правилата за хигиена на съня не се спазват може да се стигне до застрашаващи живота състояния.

Трудни за изпълнение са някои елементарни правила, които способстват за повишаване качеството на живот.

Мелатонинът, който се отделя в големи количества след спускането на нощта спомага за намаляване на възпалителните процеси в организма, които са в основата на хроничните болести.