Много неприятности със здравето се предотвратяват с планови прегледи и изследвания, а за да се ориентирате по-лесно, ние сме подготвили за вас списък със специалисти, на които е добре да се отиде след 30-годишна възраст, дори и нищо да не ви безпокои.

Кои са специалистите, които е добре да се посетят след 30 г.

За жени

Гинеколог

От началото на половия живот и впоследствие веднъж на 3 години се препоръчва да се прави изследване за папиломавирус и цитонамазка за контрол на състоянието на маточната шийка, да се провежда колпоскопия.

И след 30 г. при отлично здраве е необходимо да се продължи с изследванията, да се прави колпоскопия при същия режим, а при подозрение за патология – контролът да е по-чест, веднъж на 6 месеца или 1 година.

Също при гинеколог е желателно веднъж годишно да се прави ултразвук на маточната шийка. След 35 г. може да се поиска направление за мамолог, който да назначи мамография. Това изследване, впоследствие, след 40-годишна възраст, се препоръчва да се изпълнява веднъж годишно.

И разбира се, трябва да се обръщаме към гинеколог при всеки дискомфорт, при планиране на бременност, а също и при прием на орални противозачатъчни, особено ако е продължително.

Личен лекар

Личният лекар решава дали е време да се направи консултация с ендокринолог, ако е налице симптоматика за хормонален дисбаланс или състоянието на щитовидната жлеза създава съмнение, кардиолог, ако се случват колебания в кръвното или нарушения на ритъма.

При преглед може да се получи разрешение за биохимични и клинични изследвания на кръвта, за да се провери баланса на електролити, ниво на желязо и хемоглобин, глюкоза, общо белтък, да се определи какво е състоянието на бъбреците и черния дроб и да се изпуснат изменения в липидния спектър.

Флеболог

Колкото и да е странно, но това е още един важен специалист в нашия списък. Много от жените на 30 г. вече са майки, тоест са преживели всички колебания на естрогените в кръвта, нараснало натоварване и изменения в стените на кръвоносните съдове.

Освен това жените по-често са в зоната на риска при заболявания на вените – носят обувки на токове, работят повече в офиси, стоят по-дълго на стол.

Болестите на вените е много по-лесно да се предотвратят, отколкото след това да се справяме с тях.

Флебологът оценява състоянието на кръвоносните съдове на ултразвук, при необходимост назначава консервативно лечение или предлага минимално инвазивни методики.

За мъже

Личен лекар

След като навършат 30 г. мъжете е добре да посещават веднъж годишно личния си лекар, както и всички останали между впрочем.

Рутинните профилактични изследвания и прегледът могат да са основание за направление за консултация при специалисти.

Например, ЕКГ и изследване на липидния профил на кръвта често са основание да се даде направление за кардиолог, прослушването на белите дробове, особено при пушачите, са повод за посещение при пулмолог.

Признаците на хормонални нарушения при преглед и отклонения в изследванията са повод личния лекар да даде направление за ендокринолог.

Уролог

На 30 години и малко мъжът обикновено е здрав, уверен е в себе си и няма сериозни проблеми в интимната сфера. Посещението при уролог е необходимо, ако се появят определени притеснения.

Дори и при пълно благополучие няма да е излишно да се направи ултразвук на бъбреците, на пикочния мехур и на простатата, а също и изследване на ПСА – простатен специфичен антиген, за да се уверим, че с простатата всичко е наред.

Впоследствие това изследване може да се повтаря веднъж на 1-3 години, а след 40 г. желателно е да се прави всяка година.

Гастроентеролог

Мъжете са по-небрежни в храненето, отколкото жените, те по-често пушат, употребяват повече алкохол, съответно лигавицата на техния стомах, е в рисковата зона.

Желателно е да се направи преглед при гастроентеролог, да се направи ултразвук на органите на коремната кухина. Важно е да се направи оценка на състоянието на черния дроб, панкреаса и да се види дали в жлъчния мехур няма камъни.

До тогава те по никакъв начин не се проявяват, а след това се случва да се стигне до операция, и то съвсем неочаквано.

С наближаването на 40-годишна възраст е добре да се направи изследване на изпражнения за скрита кръв, защото онкологичните процеси в стомашно-чревния тракт, за съжаление, в тази възраст се срещат не толкова рядко.

Може и да изглежда банална като констатация, но независимо от възрастта самолечението – това е път към пропастта. При всеки дискомофорт е добре да се обръщаме към лекар. И то особено при наличие сред роднините на наследствени заболявания – захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, нарушена функцията на бъбреците, астма, онкологични заболявания, автоимунни процеси.

И освен това, сред посочените специалисти има още и зъболекари, важно е да ги посещаваме редовно, защото това би ни спестило много нерви и пари.

Защо мъжете след 30 г. да внимават със спорта

Мъжете също е така е важно да внимават със спорта, да не прекаляват с него. Не са редки случаите, при които някои представители се решават на пълна промяна и от заседнал начин на живот, при който прекарват уикендите в седнало положение, започват с бягане на големи разстояния.

Организмът обаче има нужда от известно време за адаптация и ако не му го дадем, то е възможно да възникнат проблеми, които се проявяват в силна умора, болки в ставите, а може би и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Затова е важно да се избягва залитането от крайност в крайност, а във физическата активност да сме по-скоро умерени, тъй като големите натоварвания са вредни за здравето и водят до бързо износване на ставите.

Мъжете след 40 г. се решават на такава пълна промяна често и заради нова любов, която обикновено е в доста по-млада възраст от тях и трябва да покажат, че са добри, колкото нейните връстници – на по 22-28 г.