Яйцата са сред най-честите причинители на алергия към определени храни при децата.

Симптомите обикновено се появяват обикновено от няколко минути до няколко часа след яденето на яйца или храни, съдържащи яйца.

Признаците и симптомите и варират и най-често са кожни обриви, уртикария, възпаление на носа, повръща или други храносмилателни проблеми.

В редки случаи яйчената алергия може да предизвика анафилаксия – тежка, животозастрашаваща алергична реакция.

Този вид хранителна алергия може да се появи още през ранното детство.

Повечето деца я надрастват още преди настъпването на пубертета. Но в някои случаи продължава и в зрялата възраст.

Какви са симптомите?

• Възпаление на кожата или копривна треска – най-характерната реакция при алергия към яйца;

• Алергично възпаление на носа – алергичен ринит;

• Храносмилателни /стомашно-чревни симптоми/ като спазми, гадене и повръщане;

• Астматични признаци и симптоми като кашлица, стягане в гърдите или задух;

Анафилаксия

Много силна алергична реакция може да доведе до анафилаксия, спешно застрашаващо живота състояние, което изисква незабавно висока доза епинефрин /синтетична форма на адреналина/ и незабавно посещение на център за спешна медицинска помощ.

Клиничните изяви на афилаксия са:

• Свиване на дихателните пътища, изразяващо се в подуване или поява на бучка в гърлото, което е причина за затрудняване на дишането;

• Коремни болки и спазми;

Ускорен пулс;

• Шок, силно понижаване на кръвното налягане, което се усеща като замайване, световъртеж или загуба на съзнание;

Ако вие или детето ви развиете алергична реакция към яйца, обсъдете това с лекар без значение колко лека е била, тъй като силата на алергичните реакции към яйцата може да се променя всеки път, когато се случва.

Това означава, че ако вие или детето ви сте развили лека алергична реакция в миналото, то следващата може да бъде много по-сериозна.

Какви са причините?

Всички хранителни алергии се причиняват от свръхреакция на имунната система, която погрешно идентифицира някои яйчени белтъци като вредни.

Когато вие или детето ви влезете в контакт с яйчени белтъци, клетки на имунната система /антитела/ ги разпознават и сигнализират имунната система да започне освобождаването на хистамин и други химикали, които предизвикват алергична реакция и поява на симптоми.

И жълтъка и белтъка на яйцето съдържат протеини, които могат да причинят алергии, но реакцията на имунната система към яйчения белтък е най-често срещаната. Възможно е кърмачетата да развият алергична реакция към яйчените протеини в кърмата, ако майката консумира яйца.

Лечение на алергия към яйца

Не съществуват лекарства или друга специфична терапия, която може да излекува този вид алергия или да предотвратят алергична реакция при алергичен към яйца човек.

Единственият начин да се предотвратят симптомите е да се избягва консумацията на яйца и яйчени продукти.

Това може да бъде трудно, тъй като яйца се съдържат в повечето храни. Въпреки това, че може да откриете, че вие или вашето дете не реагирате на яйца, когато те са включени в състава на храни, например когато в състава на продукт, който е изпечен.

Най-доброто, което можете да направите е да преустановите всякаква консумация на яйца или яйчени продукти, но ако все пак се изкушите може да използвате антихистамини, които до известна степен ще потиснат изявите на алергичната реакция, но те няма да я предотвратят и не са ефективни при анафилаксия.