Учени от два университета в САЩ установиха, че в дните на активно цъфтене на растения алергени се понижава нивото на престъпността.

Цветният прашец води до намаляване на престъпленията

През 2018 и 2019 г. те наблюдавали как се променят нивата на престъпност, в зависимост от активността на отделяне на цветен прашец в 16 града на САЩ. У нас не са провеждани изследвания как цъфтенето на дървета, храсти, цветя и други растения се отразява на извършваните престъпления през пролетните месеци.

През тази година количеството прашец било необичайно високо и достигало аномални стойности в Чикаго и Ню Йорк.

Когато концентрацията на прашец във въздуха на големите градове била най-висока, престъпността в големите градове намаляла.

През април 2019 г. се понижава с до 6,7%, а средно в дните на активно цъфтене извършените престъпления се понижавали с до 10%.

Високата концентрация на прашец трудно се понася от алергичните. 20 млн. жители на САЩ, страдат от алергии, средно 3,6 дни в годината, в периодите на най-активно цъфтене те остават у дома, тъй като се чувстват зле, а когато отиват на работа, губят по 2,3 часа от работния ден, за да се справят с алергичните проявления.

Учените смятат, че престъпниците не са изключение. Алергичните проявления ограничават тежките престъпления – убийства, изнасилвания, грабежи, нападения на хора. Намалявало и домашното насилие.

Престъпленията против правата на гражданите продължавали да се извършат със същата честота – кражби, грабежи и вандализъм.

Престъпността се повлиява от ситуационни фактори

Това е ярък пример как насилието се повлиява от ситуационни фактори. Физическите проявления на алергия променят мотивацията на потенциалния престъпник и влияят на действията, които може да предприеме по отношение на потенциалните си жертви.

Шокови състояния като алергии могат да променят поведението на човек в негативна или в положителна насока.

Влошаването на здравословното състояние и появата на характерната симптоматика на алергичните състояния по-скоро пренасочват вниманието на потенциалните престъпници.

За да извърши човек убийство или изнасилване трябва да е в сравнително добро здравословно състояние. А течащият и запушен нос, както и силната хрема карат човек да обърне повече внимание на себе си.

В такива моменти трудно може да му дойде на ум да направи нещо или да извърши определено действие, което да е във вреда на другите.