Как да разберем кой е извършил престъпление? По улики, по показания, свидетели, най-надеждно е по ДНК анализ от оставените почти невидими следи. Достатъчно е косъмче, люспа кожа, капка слюнка.

Какво може да се направи, ако заподозреният има генетичен двойник, и техните ДНК са неразличими?

Подобни проблеми възникват и при установяване на бащинство. С всички тези въпроси се занимават учени с помощта на самите близнаци – в много държави има специални организации, а у нас се планира създаване на Национален регистър на близнаците.

Как учените се опитват да различат престъпления, извършени от хора, които имат близнаци?

Престъпления на близнаци - разкриване почти невъзможно

Брат за брата – да се разменим в училище, на работа и в затвора

Датски учени наскоро установиха, че при близнаците родствените връзки са толкова силни, че вероятността от депресия намалява с 25%.

Сред еднояйчните близнаци са най-ниските показатели на самоубийства – с 28% по-ниски, отколкото средно за населението. Но понякога тази близост е вредна.

През 1993 г. в САЩ е арестуван Роналд Андерсън. Той се опитва да убие жената, с която вече не живеел заедно. Но ето и проблем – по данни на полицията Р. Андерсън вече е нападнал същата жена, но месец по-рано.

И тогава го осъждат и влиза в затвора. Мистерия? Пътешествие във времето? Не, Роналд, има брат близнак Доналд, с пагубен навик да се сменя с брат си.

Оказва се, че Доналд вече 4 пъти е влизал в затвора, заради брат си. Първоначално се сменяли в училище, след това Доналд вместо Роналд служил в Корея като механик, макар и за такъв да учи Роналд.

Към момента на първото осъждане братята така били свикнали да се сменят, че в затвора попада Доналд, който смятал, че неговия брат е неподготвен за затворническите обичаи.

В крайна сметка, Роналд, основният престъпник, е осъден на 14 години за опит за убийство, вместо предвидените за нападение 6 месеца. И зад решетките попада правилният брат, макар и различаването да било възможно само по отпечатъците от пръстите.

Огледални близнаци - кога се раждат

Еднояйчните близнаци в 3 от 4 случая са неразличими както външно, така и вътрешно. В една двойка от 4 двойки близнаци се раждат т.нар. огледални – десен и ляв. Левият може да има бенка от противоположната страна или разположение на вътрешните органи като в огледален образ.

Последователността на ДНК при еднояйчните близнаци е на практика също идентична. Отпечатъците от пръстите обаче са различни – образуват се, когато плодът в утробата се пипа, докосва стените на матката и пъпната връв.

Отпечатъците от пръстите не са най-достоверната улика. В едно от последните изследвания направили сравнение на резултатите от дактилоскопия между 2 групи експерти.

На едната група казват, че собствениците на отпечатъците са признали вината си, а на втората не казват нищо.

В първия случай съвпадането на контролните и съмнителните отпечатъци било много по-високо, отколкото във втория. В такава ситуация има субективни моменти, които влияят на резултатите от дактилоскопията.

Разследване с продължителност повече от 20 години

Преди 20 години в градче в щата Мичиган е извършено изнасилване. Експертите взимат проби от семенна течност, но мъжът, извършил престъплението не бил открит, тъй като такава комбинация от гени нямало в базата данни.

Свидетели нямало, отпечатъци от пръсти също, а самата пострадала не видяла насилника, тъй като я нападнал отзад. Образуваното досъдебно производство отивало към папката на неразкритите.

5 години по-късно в затворническата комисия на градчето било подадено заявление. В него престъпник, осъден за изнасилване, молил да го освободят предсрочно за примерно поведение, и според правилата трябва предостави проби от ДНК. Изненадата на разследващите е, че напълно съвпада с търсения.

Остава само един проблем, затворникът имал еднояйчен брат близнак. Стандартните тестове обаче, въпреки всички успехи на науката се оказват неефективни пред лицето на идентичността на генния материал.

Изберете сами кой е виновен

Двамата близнаци отричат своето участие в престъплението, други доказателства не са открити. Съдията не успява да повдигне обвинение, тъй като няма доказателства.

Надеждата е в новите открития, които могат да уловят, и мутации в 1-десетохилядна част от ДНК, но това е напълно достатъчно, за да се определи кой е престъпникът.