Нов експеримент на американски учен заплашва човечеството с унищожение. Изследователят, който по-рано „пресъздаде “ испанският грип от 1918 г., обяви своето намерение да започне работа по създаването на особен устойчив щам на вируса H1N1 в лабораторни условия.

Професорът по вирусология от Университета на щата Уисконсин, САЩ, смята да направи вируса устойчив на антителата на имунната система на човека. По този начин, доктор Йошихиро Каваоки ще възроди щама на пандемичния грип, който стана причина за смъртта на 50 милиона души по целия свят, у нас също са регистрирани 80 хиляди смъртни случая от това заболяване.

Съществуват и данни, че в периода между 1918-19 г. в световен мащаб от испански грип са починали около 100 млн. души /около 5% от световното население тогава/, а около 1/5 били заразените, тоест около 400 млн. души.

Ефективни средства за борба с това заболяване не е имало и заразените изпитвали силни страдания. Първоначалните симптоми били отпадналост, треска и главоболие.

В този стадий човек все още е можел да таи надежда, че всичко ще премине и е просто обикновена отпадналост и пристъп на мигрена. В по-късните стадии вирусът предизвиквал кръвоизливи вътре в белите дробове, понякога толкова силни, че човек можел да се задави със собствената си кръв. Впрочем, понякога болестта протичала без каквито и да е симптоми.

Провеждането на експеримента беше разкритикувано от учени и лекари. Някои от тях твърдят, че провокационното изследване може да постави човешкия живот под заплаха, правейки човечеството безпомощно в борбата срещу силния вирус.

Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ съобщиха, че вирусът станал причина за пандемия през 2009-10 г., е претърпял изменения и засега не се е превърнал в обикновен грипен вирус, от който страдат хората от всички държави по света.

Доктор Каваоки по време на експеримента ще приведе вируса в предпандемичната му форма. Това ще бъде направено с цел да бъдат наблюдавани измененията, които са се случили с вируса за 4 години.

Професорът смята, че неговото изследване може да помогне в търсенето на съвършена ваксина срещу грип, тоест срещу всички разновидности на грипните вируси, именно поради това Каваока ще направи вирусът непобедим: „Посредством подбора на имунно-устойчиви щамове в лаборатория ние успяхме да установим ключовите фрагменти от ДНК на вируса, които го правят именно такъв /тоест устойчив на имунна система/“.

Вирусологът също отбелязва, че проведеното от него изследване е вече завършено и съвсем скоро резултатите от него ще бъдат публикувани.

Учени, гледали презентацията на Каваоки заявили, че професорът е избрал щамове, устойчиви на антитела и повтарял процеса до този момент, в който не успял да получи вирус унищожаването на който ще бъде невъзможно.

Въпросът за необходимостта от изучаването на вируса H1N1 бил засегнат на закритата научна среща още в началото на тази година. Вирусологът шокирал всички, които изслушали неговия доклад.

Въпреки това за провеждането на експеримента на професора били предоставени най-съвременните лаборатории на Института по изследване на вируса на грипа в Медисън.

Каваоки не отговаря на нападките от страна на своите колеги, той не престава да повтаря, че направеното от него изследване е важно за съвременното общество и новата ваксина разработена благодарение на проучването на вируса, ще спомогне за спасяването на хиляди, ако и десетки хиляди животи.