Разходките и игрите на свеж въздух ще спасят децата от късогледство, което в последно време придобива мащаби на епидемия. До този извод стигнали австралийски учени.

Късогледството все по-често се среща сред децата, тъй като те твърде малко време прекарват на открито. Учените съветват родителите да обръщат внимание на това, че е необходимо да извеждат децата си на разходка, а не да ги оставят дълго време пред екраните на телевизора, компютъра или телефона.

Този проблем проучили изследователи от Университета по технологии в Сидни /Австралия/. По време на провеждането на изследването те успели да установят, че броят на децата в различни страни по света, страдащи от миопия или късогледство постоянно расте.

И то повечето от децата развиват най-тежката от формите на това заболяване.

В този стадий на прогресията на миопията отдалечените предмети изглеждат замъглени за човека, който ги наблюдава и само ако той е близо до тях вижда и тяхната форма.

Според специалистите тежката форма на миопия с течение на времето може да доведе до абсолютна слепота.

Резултатите от изследването на австралийските учени показали, че най-силно разпространено късогледството сред децата от тези държави, където образователният режим е най-интензивен.

В тези държави децата в училищна възраст прекалено много време прекарват над учебниците и пред мониторите на компютрите, поради това на тях изобщо не им остава време да се разхождат и да играят на чист въздух.

Както отбелязва авторът на изследването професор Катрин Роуз, високата честота на разпространение на миопията сред децата, е в действителност сериозен и вече превърнал се в социално значим проблем.

В процеса на развитие на късогледството при децата голямо значение имат външните фактори. Това е очевидно, тъй като най-голяма заболеваемост от миопия е била установена само в няколко държави и то само през последните няколко десетилетия, което напомня на епидемичните взривове, характерни за инфекциозните заболявания.

По време на изследването учените сравнили данните на деца от китайски произход, живеещи постоянно съответно в Сидни и Сингапур.

В резултат на това се оказало, че децата от Австралия, които не били на такава интензивна образователна програма значително по-рядко развиват миопия.

А броят на децата от Сингапур съставлявал практически 29%. В Австралия децата с късогледство били само 3%, тъй като там децата прекарват 13 часа седмично, играейки на чист въздух. В Сингапур децата на открито прекарват средно около 3 часа седмично.

В тази връзка следва да се отбележи, че в наши дни около половината от всички хора имат смартфони.

И ако преди няколко години ползвателят, когато използвал телефона си рядко поглеждал към екрана му, то сега човек прекарва минимум 2 часа дневно, се вглежда в екрана на мобилното устройство, за да разбере какво е написано там.

От това, според учени започва късогледството. И колкото по-дълго човек прекарва пред монитора, толкова по-бързо прогресира това късогледство.

Проведено от британски учени изследване показало, че обикновено учениците и младежите – основните ползватели на смартфоните държат мобилните си устройства на 30 сантиметра от своето лице, а дори някои на 18.

При това обикновените книги и вестници хората държат средно на 40 см от очите.

В резултат на това късогледство ще се развива още към 20-тата година на човека. Този процес офталмолозите наричат епигенетично или епидемийно екранно късогледство.