Продължават се ежедневните сутрешни срещи при премиера, на които присъства и финансовият министър.

Проследява се броя на лицата носители на вируса, приетите с коронавирус в болница, както и на бройката в интензивни отделение, също и на лицата, които намират се под домашна карантина, заразените медицински служители и редица други показатели.

Извънредната епидемична обстановка – до 31 юли включително

Взето е решение за извънредната обстановка до 1 август, да се издават заповеди, при определени условия, които имат за цел налагане на мерки, които да намалят разпространението на коронавирус.

Засилване на контрола, като ще се препоръча на областните щабове да засилят контрола върху мерки, както и да въвеждат нови при усложняване на епидемиологичната обстановка в съответната област, в рамките на тяхната компетентност.

На базата на критичен анализ ще се препоръча намаляване и ограничаване на масовите мероприятия, заради разпространение на вируса през последните седмици точно на такива – футболни мачове, абитуриентски балове и на други. Засега не се коментира отмяна или забрана на такива.

Предстои издаването на заповед със списък на страните, гражданите на които ще могат да влизат в България, както и тези, ще могат да влизат, но ще подлежат на 14-дневна карантина.

Български учени най-близо до откриване на лек за коронавирус

Български екип е близо до откриването на лекарство срещу коронавирус. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата съобщи, че през месец май е стартирало изпитване на лекарство интермектин.

Към края на месец април за първи път са наблюдавани положителните ефекти от изследователи от Австралия, след това у нас и в Бразилия.

Към края на юли се очакват първични резултати, като в българското изследване участва група от 30 пациенти.

В началото на август ще бъде предоставена информация за това какви са резултатите при тези 30 души, които са се включили в изследването на лекарството.

Ако се наложи може да се въведат по-строги мерки, ако станат много огнищата в страната и се прецени, че не може да се наложи достатъчен контрол от страна на областните кризисни щамове.

Припомняме, че от Оперативния щаб са против да се допуска отварянето на нощните заведения на закрито.

Проф. Кунчев в началото на брифинга коментира, че лицата, които трябва да държат реч пред публика или тяхната работа е свързана с изява пред хора, те не са длъжни да носят маски.