Според проф. Николай Витанов, член на Оперативния щаб, очакванията са до есента заразените у нас с коронавирус да достигнат до 10 000.

Всъщност най-вероятно професорът е имал предвид, че общият брой на лабораторно потвърдените от началото на епидемията през март ще достигнат до 10 000.

Колко ще са активните в края на септември и колко ще са в болница

По-трудно е за прогнозиране е колко, например, към края на септември ще бъдат активните случаи и излекуваните.

Професорът по математика изрази мнение, което противоречи на това д-р Кантарджиев, че не коронавирусът у нас не е изпуснат, тъй като броят на заразените може и да е голям като абсолютно число, но всъщност при сравнение с останалите държави все още е на сравнително ниско ниво.

Как точно ще достигнем до 10 000 лабораторно потвърдени случая на заразяване с коронавирус, може да се направи много лесно изчисление.

До края на септември, началото на октомври остават 90 дни, ако средно през всеки от тези дни се потвърждават по 50 случая, това са 4500, досега лабораторно потвърдените са около 5500, или общо 10 000.

Коефициентът на заразност по-висок, но не е на опасни нива

Коефициентът на заразност се беше понижил до под 1 в края на май, но сега нарасна, като математикът съобщи, че е достигнат до 1,25, според изчисленията от последните 2 седмици или 100 заразени средно инфектират нови 125.

Репродуктивното число се е повишило, но не до толкова, че епидемията да не може да се контролира, разрастването на епидемията е бавно.

Основният приоритет трябва да бъде установяването на огнищата и вземането на мерки за ограничаването им, макар и във все повече области да се наблюдава дифузно разпространение.

От Оперативния щаб, както и Министерския съвет правят всичко възможно, за не допуснат претоварването на здравната система, болниците да поемат новите заболели, които се нуждаят от медицинска помощ. Математическите модели не показват възможно претоварване на болниците.

Според професора строгите мерки от средата на март до началото на май са изиграли своята роля, и благодарение на тях се е поддържала ниска заболеваемост.

С разхлабването на мерките обаче и особено след празниците в края на май се получи новия пик, но съмненията са заради повечето тестове, които се правят сега, в сравнение с март и април.