Малко по-рано външният министър обяви в социалните мрежи, че от утре, 16 юли, влиза в сила заповед, с която се отменя задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от Великобритания български граждани.

Ще отмени ли и Англия карантината за идващи от България

Очакванията на външния ни министър британското правителство реципрочно да отмени задължителната изолация за български граждани, които пристигат на територията на Великобритания, но засега няма информация това да се е случило.

Със същата заповед се разрешава и за граждани на трети страни да влизат у нас, които са извън територията на Европа, сред тях са, Алжир и Уругвай, Япония, Руанда, Южна Корея, Австралия и други, но остава общата забрана, определена като временна.

Само от изрично изброените държави може да се влиза у нас, поради действащата забрана от трети страни.

За граждани на Украйна също не важи забраната за влизане в България, в списъка не присъстват, Русия и Турция, тоест граждани на двете държави нямат да бъдат допускани до територията на страната ни.

От Швеция и Португалия – карантина или сертификат от PCR

Карантината и PCR тестът не са задължителни за 25 държави членки на ЕС, с изключение на две – Португалия и Швеция, за пристигащите оттам, без значение гражданството, е необходимо на Гранична полиция да се представи сертификат за отрицателен PCR тест, който е от не повече от 72 часа преди пристигането.

Режимът е идентичен на този, който се изисква за влизане в Гърция, и се счита за по-добро решение от 14 дни карантина, която е като убийство за туризма.

Въпреки варианта с теста очакванията са интересът към туристически пътувания към Гърция от България да намалее значително.

Отмяната на карантината от Великобритания надали ще докара британските туристи у нас, тъй като за почивка на море се изисква повече време за планиране, а има голям процент несигурност, дали ако британците дойдат у нас да почиват, няма да се промени режима.

При непредставяне на такъв сертификат пристигащите у нас от Швеция и Португалия се поставят с предписание по задължителна 14-дневна карантина.

В новата заповед на здравния министър се разпорежда директорите на РЗИ да отменят задължителните предписания за поставяне под карантина на всички, които са пристигнали от Великобритания от 2 юли до днес, 15 юли.