На днешното редовно заседание Министерският съвет очаквано взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка, считано от утре, 16 юли до 31 юли включително.

Предстои обявяването на новите заповеди в сила до 1 август

Днес е последният ден на предходното удължаване на извънредната епидемична обстановка и заповедите, които са приети във връзка с нея, губят действието си от полунощ, тъй като са до дата 15 юли, показва преглед на сайта на здравното министерство.

Така очакваме в следващите часове да бъдат приети нови заповеди, които се очаква да възпроизвеждат изцяло действащите до полунощ.

Ще бъде запазено общото правило за забрана за влизане в България на граждани на страни извън и ЕС и Шенгенското споразумение.

Предвижданията са да няма промени и относно ограничителните мерки, маските, работата на нощните заведения, затова реално с удължаването на извънредната епидемична обстановка нищо няма да се промени. Не са анонсирани никакви нови ограничения.

Заповедта, с която бяха отворени нощните заведения е в сила на практика само за 3 дни общо от 13 до 15 юли, с изгледи сега да се приеме, която да е идентична на предходната.

България на 82-ро място в света с потвърдени за коронавирус

В някои заповеди вместо краен срок на действие, свързан с извънредна епидемична обстановка, се съдържаше понятието „до второ нареждане”, но то подлежи на отмяна, тъй като не е обвързано със срок и може да се тълкува като административен произвол.

Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка на Министерския съвет задължително се съпровожда с мотивирано предложение на главния държавен здравен инспектор, с което се прави оценка на епидемиологичната обстановка както у нас, така и по света.

В настоящото се съдържат данни за броя на заболелите у нас и по света към 9 юли, когато е изготвено. Според последната обновена информация случаите на заразени с коронавирус по света са над 13,5 млн., а излекуваните са близо 7,9 млн. Активните, тоест общият брой минус излекувани и починали, са малко над 5 млн., от тях 4,97 млн. са с лека симптоматика.

България в световната класация по брой лабораторно потвърдени се намира на 82-ро място сред държавите и е между Етиопия и Босна и Херцеговина.