Здравният министър направи изявление по повод съмненията, че може да бъде предложено удължаване на извънредната епидемична обстановка с Решение на Министерски съвет.

Не е изключено все пак удължаване на извънредната обстановка

Причина за това е скокът на заболелите от началото на юни, но според него засяга няма основание, а и не се предвижда от главния държавен здравен инспектор да прави подобно предложение.

Допусна обаче, че може да бъде поискано удължаване, ако не се спазват противоепидемичните мерки, които вече са препоръчителни. Органите на МВР, служителите на общините и на РЗИ не разполагат с правомощия да пишат актове за установяване на административни нарушения при неспазване на мерките.

Според здравния министър в страната се наблюдава локализация на повечето случаи на нови заболели, като в тези райони се правят и повече PCR тестове и затова се хващат по-голямата част от заразените, макар и те да са безсимптомни.

До края на юни, когато изтича удълженият вариант на извънредната епидемична обстановка, има повече 10 дни, но прогнозите са този временен бум да затихне, огнищата да бъдат почти потушени и заболеваемостта на дневна база да падне на по около 20-30 нови.

Защо не се затягат мерките, когато заболелите са много повече

И допълни, че новият коронавирус предизвика непознато за човечеството заболяване, затова и повечето държави реагираха със затваряне, така както постъпи и нашата страна, макар и у нас да нямаше пълна национална карантина, както в Италия, например.

Това беше така, защото никой държавен ръководител не знаеше какво го очаква, сега може би е ясно, че най-страшното е отминало, като се водят спорове дали и без затварянето щеше да е така или може би заболелите щяха да се повишат много повече.

Здравният министър информира, че в Европа все още се водят дебати какъв да е прага на заболеваемост на 100 000 от коронавирус, при който да не се допуска пътуване на граждани от тези държави.

У нас според изчисленията заразени с коронавирус са около 5% на всеки 100 000 души, докато в други европейски държави има по 15% инфектирани на 100 000 население.

Когато някоя държава премине този праг – 15% на 100 000 заразени, тогава останалите забраняват влизането в тях от тази държава.

Ананиев не коментира защо Словения включи България в черния списък и всички, които идват оттук подлежат на задължителна карантина.

По повод обявените от информационната система снощи нови жертви на COVID-19 стана ясно, че се касае се за двама пастори, представители на евангелисткото вероизповедание, които са присъствали на религиозната сбирка в ромския квартал в община Перущица.

Единият от тях е бил, дори домакин на религиозната сбирка, която се превърна във фатална. Според последната информация на 9 се увеличиха заразените на това събрание с COVID-19, като на нея са присъствали общо 50 души, като те са от различни населени места, а присъствалите с настоящ адрес в Перущица са били 6-ма.

Вирусът в Перущица, внесен от пастора от Варна

Предполага се, че съответните РЗИ по настоящи адреси на тези лица са уведомени и са направени необходимите тестове.

Изглежда на това събрание е присъствал и свръхразпростраител, който е довел до формирането и на огнището, което за щастие изглежда вече почти потушено.

Според епидемиологичните проучвания проведени от РЗИ вирусът е внесен от пастора, дошъл от Варна, при който състоянието до такава степен се е усложнило, че се е стигнало до летален изход, макар и да не е в най-рисковата възраст. При прибирането си във Варна мъжът е заразил и още двама души, затова има сериозни основания да се предполага, че е свръхразпространител.

Броят на поставените под карантина в Перущица според последните данни не се е променил, като те остават 20, направените тестове показват отрицателни резултати.

Продължават действието си строгите противоепидемични мерки в града, ограничава се движението, осигурени са и допълнителни екипи от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Населението на ромския квартал в Перущица е около 2500 души, като с цел осигуряване на обществения ред и недопускане разпространението на заразата, е осигурена охрана от дирекция Жандармерия.