Възможно е просто да сте уморени, но понякога промените в настроението може да са признак на доста сериозни заболявания.

Промените в настроението създават дискомфорт и изтощават. До преди малко всичко ви е било наред и внезапно започвате да се чувствате зле – иска ви се да плачете, ядосвате се и се дразните за дреболии.

Подобно състояние понякога с всеки се случва, но за да разберем как да се избавим от него, трябва да знаем точната причина.

Защо настроението ни може да се сменя много често

Стрес

Състоянието на нашия организъм до голяма степен зависи от това как се чувстваме. Когато изпитваме силно сътресение, започва усилено да се образува кортизол – хормон на стреса. Това води до умора, влошаване на съня и на апетита, но още повече на поведението ни влияе и настроението.

В такъв случай е добре да опитаме да се успокоим и да се отпуснем. За бързо съвземане и нормализиране на настроението помага дихателната практика или медитация.

Ако ви липсва възможност за пълноценна медитация, се постарайте да се усамотите на тихо място за няколко минути.

Отпуснете се, съсредоточете се върху дишането и усещанията в тялото. Дишайте равномерно и дълбоко. Изчистете си главата от мисли и си представете, че това ви изпълва със спокойствие.

Медитативните практики помагат за контрол на настроението.

Бременност

При бременните жени промените в настроението са съвсем естествени, особено в първите 6-10 седмици, това е периодът на първия триместър.

Вина за промените в настроението имат физическия стрес, умората, промените в нивата на хормоните – на естроген и на тестостерон.

Тези два хормона регулират функционирането на репродуктивната система при жените. Ако нивата са твърде ниски, то започват проблеми с настроението.

За да разрешим този проблем, е необходимо да се консултираме със своя гинеколог. Хормоните са нещо сериозно, недостигът на прогестерон може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Затова е необходимо да си направим преглед и да дадем кръв, за да проверим състоянието на организма. Ако опасенията се потвърдят, се назначава лечение.

Второ, повече сън, разходки на чист въздух, хранете се добре, опитайте йога и масаж. Правете всичко, за да се чувствате бодро и да не си давате поводи, за да се чувствате тъжни.

Менопауза

Както показват изследванията, по време на менопауза при жените много по-често се появява тревожност, безсъние, симптоми на депресия и промени в настроението.

Причините се крият в промените на хормоналния фон, липсата на подкрепа в труден период, влошено здравословно състояние. Достатъчен е един фактор, за да се повлияе на емоционалното състояние.

Преди да започнем лечение, е добре да сме наясно от какво е предизвикано разстройството. За определяне на точната причина може да помогне гинеколог.

Ако промените са предизвикани от хормоналния фон, това може да се коригира с хормонална терапия.

Повишената тревожност и симптомите на депресия могат да бъдат отстранени с антидепресанти и с препарати за намаляване на тревожността.

Ако не бъдат установени сериозни причини, то е добре да се постараем да подобрим качеството си на живот. Избягвайте стрес, спазвайте режим на сън и на отдих, повече физическа активност, опитайте с медитация.

Психически разстройства

Цял спектър от психически заболявания влияят на настроението. Ето какви причини могат да предизвикат промени.

Биполярно разстройство

Това не са просто колебания в настроението, а периоди на максимуми – мании и минимуми – депресия. Първо ви изпълват до такава степен, че сте готови и планини да преобърнете, а след това отново изпадате в униние. Депресивното състояние може да се съпровожда и с мисли за самоубийство.

Циклотимично разстройство

Симптомите са същите както и при биполярно разстройство, но преминават в по-лека форма. Вместо мания – хипомания, същият енергиен подем, но много по-слаб.

Възможно е да го усещате като приповдигнато настроение. Хипоманията се сменя с лека депресия, при която не се стига до мисли за самоубийство.

Дистимия

Това е хронична депресия, или както казват лекарите, продължително депресивно разстройство. Състоянието може да продължи с години и да попречи на нормалния ни живот.

Емоционалните промени при болните са необичайни – не от добро настроение към лошо, а от такова към ужасно.

Постоянно се чувстваме потиснати, тъжни и уморени. Просто в някакъв момент тези чувства са по-слаби, а в друг по-силни.