Създадоха препарат, който предотвратява развитието на анафилактичен шок при контакт с алергени.

Слагат край на инжекциите при анафилактичен шок

Анафилактичен шок – това е тежка и опасна за живота реакция на организма, която се развива при контакт с алерген за броени минути.

Според лекари, анафилактичен шок поне веднъж в живота се развива при всеки 50-ти човек, според някои разчети, при всеки 20-ти.

Препаратът, за който става въпрос се отнася към групата на инхибиторите на Брутон. БТК се намира вътре в големите клетки.

Тези клетки съдържат запаси от хистамин и други вещества, предизвикващи силна алергична реакция, която може да прерасне в анафилактичен шок.

Инхибиторите на БТК блокират процесите на освобождаване на хистамин и на други медиатори на алергия.

В изследването са използвани 3 различни препарата от групата на инхибиторите на БТК и перорално средство, което намалява проявленията на алергия.

Експериментите се провеждат върху мишки, на които са били трансплантирани човешки клетки, в продължение на няколко месеца те се превръщат в големи клетки с цялото си съдържимо.

Не е известно доколко е безопасно създаденото лекарство

Според предварителните данни, приемът на инхибитора БТК предварително, преди ядене или прием на лекарство, може да предизвика алергична реакция, която предотвратява нейното развитие.

Учените подчертават, че препаратът може да се използва с профилактична цел – преди рискована за алергика медицинска процедура или храна с неизвестен състав – при пътуване, например.

Спирането на алергичната реакция, включително и анафилактичния шок, в негова помощ не е възможно.

Изследователите са убедени, че ако  бъде доказана безопасност на този препарат и неговото производство се окаже достатъчно евтино, то тези таблетки биха могли значително да понижат рисковете за страдащите от алергии.

Това ще отмени нуждата да се носят цял комплект от инжекции, което невинаги е и възможно. Без тях се стига до състояние, което излага на сериозен риск живота на човек и трябва да бъде приет незабавно в болница.

С този препарат ще се избегне необходимостта от всички тези хоспитализации, макар и хората, които получават подобни състояние да не са толкова много.