Аневризмата е скритата заплаха, готова, в буквален смисъл, да се спука във всеки един момент. Какво знаем за аневризмата и доколко действително е опасна?

Какви действия повишават риска от разрив на аневризмата?

И така, да предположим, че човек има аневризма на кръвоносен съд в главния мозък. Какви ситуации или действия могат да предизвикат нейното разкъсване? Спектърът на такива фактори е обширен и засяга всички, без изключение, сфери на човешкия живот.

Преди всичко това са такива ситуации, при които нараства артериалното налягане или се увреждат стените на кръвоносните съдове. Най-значими рискови фактори са:

• Тютюнопушене – смята се за ключово по силата на въздействието на факторите;
• Наркотици – най-опасният е кокаинът, който свива кръвоносните съдове, повишава артериалното налягане и честотата на сърдечните съкращения;
• Алкохол – във всякакви количества е опасен за човек с аневризма;

Но освен традиционно вредните навици, опасността от разрив на аневризма нараства при напълно безобедни, но само на пръв поглед, действия:

• Любов към кафето и редовната негова употреба повишават риска с 10.6%;
• Газирани напитки – с 3.5%;
• Физическа активност, например, интензивни тренировки – със 7.0%;
• Напъване в процеса на дефекация – с 3.6%;
• Силно изплашване – с 2.7%;
• Гневът не е толкова опасен – рискът нараства едва с 1.3%;
• Дори баналното изсекване на носа може да предизвика опасното състояние – вероятността се увеличава с 5.4%;
• И накрая, сексът, и по-точно самият интимен контакт – това невероятно занимание увеличава опасността от разрив с 4.3%;

Заблуди за аневризмата

Означава ли това, че не трябва да се ядосваме, да кихаме, да се изсекваме и да правим секс, а също така трябва незабавно да се откажем от кафето и спорта? – Не.

Но хората се страхуват от неизвестното. Често наличието на аневризма се установява едва след нейния разрив – и сред хората се разпространяват много истории за млади и красиви, починали внезапно и на място.

Често тази патология се открива случайно, по време на ултразвуково изследване или ядрено-магнитен резонанс или рентгеново изследване по някакъв друг повод.

И тогава човек изпада в паника и търси признаци за скорошна смърт при всякакви промени в своя организма. Но трябва да се помни статистиката – преобладаващият брой хора с аневризма в главата не знаят и така никога не разбират, че изобщо такова нещо в главата.

Могат да се откроят 2 основни мита за аневризмата, които вълнуват човечеството.

• Мит №1 – мозъчната аневризма трябва да се лекува

Не, това не е така. Лекарите се придържат към мнението, че операция се налага, когато представлява заплаха за здравето и живота на човека. А ако е открита случайно, и е с малки размери, човек може да си живее дълго и щастливо с нея до дълбоки старини.

Решение за необходимост от операция винаги се взема от лекар – въз основа на семейна анамнеза, история на заболяването на човека, и преди всичко по резултатите от разчета на съотношенията между рисковете и изгодите за конкретния пациент.

Ако лекарят прецени, че операция не е нужна, пациентът трябва редовно да минава изследвания – ангиография, и да проверява състоянието на своята аневризма.

• Мит №2 – аневризмата се лекува само със сложна хирургическа интервенция

Не, това съвсем не е така. Действително, в някои случаи се налага отваряне на черепа на пациента и поставяне на метална клипса на шийката на аневризмата. Това напълно изключва дадения участък на кръвоносния съд от кръвообращението.