Касае се за ресвеатрол. Високата концентрация на специфичния ензим ACE2 потенциално може да понижи тежестта на острия респираторен дистрес-синдром, който често съпровожда COVID-19.

С червено вино може да се облекчи протичането на COVID-19

Учени от Университета Лавал в Канада стигат до заключението, че антиоксидантът ресвеатрол увеличава концентрацията на този ензим в организма.

От една страна, повишаването на нивата на ACE2 води до увеличаване на вероятността от проникване на вируса в клетката.

От друга страна, когато този ензим не действа, това води до увеличаване на количеството на пептида с название AngII, който може да усили възпалителната реакция.

И по-точно свива кръвоносните съдове и уврежда ендотела. Затова на пръв поглед, недостигът на ACE2 и излишъкът от AngII неблагоприятно влияе на протичането на COVID-19.

Освен това ресвеатролът проявява потискащо действие по отношение на клетките на имунната система. Ако се отчете, че острият респираторен дистрес синдром е предизвикан от прекомерна активност на имунната система, напълно е вероятно ресвеатролът да оказва положителен ефект в случай на развитие на това усложнение.

Този антиоксидант се съдържа в червеното и в бялото вино, фъстъците, шам фъстъка, какао, малина, люспата на гроздето, черните боровинки.

Защо не е препоръчително да се пие червено вино срещу COVID-19

Учените не препоръчват да се пие вино с цел профилактика на усложнения на COVID-19, но все пак може да се предположи, че една чаша дневно не би навредила.

В периода на летните горещини надали е подходящо да се пие червено вино, за което е известно, че действа загряващо на тялото.

Сега е сезонът на боровинките в планините у нас, затова защо да не се възползваме от сезона и да се поразходим в средния и високопланинския пояс, където да подишаме чист въздух и да похапнем боровинки, вместо да пием вино.

Съдържанието на алкохол в червеното и в бялото вино са предпоставка и за алкохолно опиянение, ако се прекали, затова лекарите не биха посъветвали да прибягваме до тази напитка за профилактика на усложнено протичане на COVID-19.

По-добре е да наблегнем на останалите продукти със съдържание на това съединение.