Поддържането на високи нива на новите заразени през последните седмици у нас изостри вниманието към нас и на редица европейски държави.

Затова и от днес се въвежда задължителна карантина за всички пристигащи от България в Австрия, това обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

С отрицателен PCR се избягва задължителна карантина

Предоставена е възможност и за избягване на задължителната карантина при влизане в Австрия с документ или сертификат, който удостоверява отрицателен PCR тест.

В изявлението си канцлерът на Австрия не спомена колко време преди влизането в Австрия трябва да е направен PCR тестът, който да е с отрицателен резултат.

Предполага се обаче, че трябва да е до 72 часа преди влизането в страната, каквото е било изискването преди разхлабването на контрола по границите.

Канцлерът на Австрия също призова съгражданите си да не пътуват до България, ако го направят при завръщането си ще бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, която може да се избегне с отрицателен PCR тест.

У нас по-голяма глобата за нарушена карантина от Австрия

При поставяне под задължителна карантина в Австрия и нарушаването ѝ се налага глоба от 1450 евро.

За сравнение, у нас санкцията е глоба от 5000 лв. и затвор под 5 години, ако се нарушава изолацията. Изобщо беше изключена възможността карантината да се избегне с отрицателен PCR тест, както би било редно. Ако човек не е бил заразен, а напълно здрав защо да бъде съден и дори рискува да влезе в затвора, ако наруши карантината.

Австрийското правителство въвежда допълнителните мерки, заради увеличаване на новите случаи в повечето източноевропейски държави.

Планира се засилване на проверките по границите със Словения и Унгария, като за тази цел предстои командироване на 1800 полицаи.

Съобщава се за преглеждане на всички автобуси, както и всички, които влизат в страната от Балкански държави.

В Австрия за изминалото денонощие, заразените са с близо 2/3 по-малко, отколкото у нас, едва 56, но в страната епидемията в началото се разрастваше доста бързо и общо потвърдените са над 18 000, а случаите на летален изход са над 700.

Близо 90% от тях обаче вече са оздравели и активните по последни данни са малко над 1000.