На 8 юли информационната система за COVID-19 отчете нов рекорд заразени у нас, като на дневна база те достигат 188 или с 6 повече от предишния от събота, 4 юли, когато излязоха данните от петък. Разликата спрямо вчера е с 14 повече или около 8-9% повече.

Преминат е прага от 6000 потвърдени за коронавирус у нас

С установените нови случаи на заразяване общият брой на потвърдените преминава прага от 6000 и достига, според данните от информационната система до 6102.

Увеличение се наблюдава и при броя на хоспитализираните, като разликата спрямо вчера е с 13 повече или от 470 достигат до 483.

Не е изключено, ако продължава нарастването с тези темпове, и да бъде преминат прага от 500 хоспитализирани още през следващите дни.

В интензивно отделение бройката остава почти без промяна и се задържа на около 30. Това потвърждава, че инфекцията преминава по-леко, макар и да няма солидни научни доказателства.

Горещото време не допуска влошаване на пневмониите, които се развиват, заради коронавируса и повечето хора ги прекарват леко.

Високите температури, а нещо друго все пак са фактор, който предразполага към по-леко прекарване на инфекцията.

При ниски температури и студен въздух усложненията при засягане на белите дробове настъпват доста по-бързо и са максимално улеснени, тъй като имунитетът на горните дихателни пътища е отслабен.

По-малко от 10% са нетно новите хоспитализирани с коронавирус

Броят на новите хоспитализирани като процентно съотношение спрямо общия брой на дневна база е по-малко от 10%. При 188 нови положителни с 13 се увеличават хоспитализираните.

Продължава нарастването на активните случаи, като според последните данни се увеличават до 2811, излекуваните са сравнително малко – 37, като общо достигат 3037, а жертвите за 4, като се увеличават до 254.

Обработените PCR тестове от референтните лаборатории са с над 600 спрямо вчера и достигат до 3467 за деня, което обуславя и до голяма степен нарастването на новите случаи като абсолютен брой.

Процентното съотношение на положителните проби обаче почти не се променило, затова и може да се говори за достигане на плато по отношение на новите заразени.

В 22 области се установяват нови заразени през последните 24 часа, като най-много те са в София и в Пловдив.

В област София-град се отчита намаление от 86 вчера до 68 днес, а в Пловдивско новите нарастват до 25, като има съмнения за заразени играчи от футболен клуб в областния център.

Софийска област и Благоевград са с по 10 нови заразени, като не е ясно дали са свързани с определено огнище или нямат връзка помежду си.

Огнището в Търново привидно затихна, спря да бълва нови

Пламналото огнище във Велико Търново покрай абитуриентския бал сякаш спря да бълва нови заразени, тъй като областта е една 6-те, в които няма нови за последните 24 часа.

Злополучните абитуриентски балове са се състояли на 27 юни, което означава, че на 11 юли трябва да изтече 14-дневната карантина на онези, които са прекарали леко инфекцията и вече са без симптоми. Трябва обаче и повторният PCR тест да покаже отрицателен резултат.

Много близо до прага от 10 заразени на дневна база е област Плевен, където от РЗИ са докладвали за 9, с толкова е и област Кюстендил.

Малко по-рано на 7 юли /вторник/ стана ясно, че е взето решение на областния кризисен щаб в Кюстендил за вдигане на карантината от квартал Изгрев, и предстои издаването на заповед на директора на РЗИ Кюстендил по този повод.

При медицинския персонал се наблюдава по-съществено покачване на новите заразени, като те са общо 9 за вторник /7 юли/и нарастват от 456 на 465.

Общо лекарите от началото на епидемията са 163, медицинските сестри 173, а санитарите 78, фелдшерите са без промяна и 46 са в категорията други.

Във Варненска област се наблюдава позатихване също на инфекцията, като нови са 7, в Бургас пък са 6, също толкова са в областите Сливен и Русе.

За Русе стана ясно, че кметът е заразил и своите заместници, 3-ма от тях са с коронавирус, възможно е да е станало и обратното, те да са заразили градоначалника.