По повод отбелязаният на 1 декември Световен ден на ХИВ/СПИН здравното министерство публикува данни относно броя на заразените с ХИВ/СПИН от 1986 г. до средата на ноември 2019 г. или за период повече от 33 години.

Лечението на ХИВ безплатно и без здравни осигуровки

От представените данни се установява, че регистрираните през този период ХИВ позитивни са над 3200 души.

От началото на 2019 г. до края на септември са отчетени над 200 нови случаи, като най-много са в столицата, на второ място е Пловдив, а на трето Варна.

Най-малко 7% от регистрираните през тази година случаи са на чужди граждани, които пребивават на територията на страната на различни основания, като не се споменават конкретни държави.

Сред разболелите се преобладават мъжете, съотношението спрямо жените е 5 към 1, установява се като тенденция през последните години.

При над 84% от новите случаи заразяването е станало по полов път, а останалите 16% са вследствие на инжекционно приложение на наркотични средства.

Заразяването по кръвен път, видно от официалните данни на здравното министерство, е изключено през 2019 г., няма регистриран такъв случай.

Министерството на здравеопазването съгласно представената информация получава данните относно начина на заразяване и рисковите групи основно от неправителствени организации, с които има сключени договори.

5 пъти повече мъже са ХИВ позитивните от началото на 2019 г.

Лечението на ХИВ/СПИН е гарантирано от бюджета на здравното министерство в неговия съвременен вариант с антиретровирусни препарати и е напълно безплатно, дори и за здравнонеосигурени.

Официалната информация сочи, че над 50% от случаите на заразяване с ХИВ са вследствие на сексуален контакт между мъже.

Общо над 200 000 души са се изследвали за ХИВ/СПИН от началото на годината в Кабинетите за анонимно консултиране /КАБС/, които функционират към Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.

Във връзка с отбелязването на Световния ден на ХИВ/СПИН в областните центрове са предвидени различни инициативи – различни дискусии, лекции, раздаване на инициативи.

РЗИ Пловдив, например, са предвидили в рамките на час на класа да проведат разяснителна кампания сред учениците в средните училища в Пловдивска област относно рискованото сексуално поведение и начините за предпазване от сексуално предавани заболявания.