Учени от Вашингтонския университет твърдят, че заразяването със златист стафилокок, който е устойчив на пеницилин, е възможно не само в болница, но и у дома.

Златистият стафилокок ни заразява и вкъщи

В рамките на изследвания учените анализирали състоянието на околната среда в 150 семейства с деца на средна възраст 3 години.

Всички те се лекували от стафилококова инфекция в периода от 2012 до 2015 г.

Проведено е изследване на почти всички членове на семействата на тези деца и на домашните животни – общо 692 души и 154 котки и кучета.

Учените посещавали всеки дом по 5 пъти годишно, за да вземат проби от ноздрите, подмишниците и слабините на хората. На животните проби за изследване на бактерии вземали от носа и от гърба - там най-често галим домашните любимци. 

За наличието на бактерии също се проверявала и битовата техника – изследвани са 21 вида повърхности – дръжка на хладилник, смесители, ключове за осветление, телефони, клавиатури, мишки, хавлии и др.

Във всеки случай учените определяли щам на стафилокок, който отличава това изследване от другите

Резултатите показват, че поне веднъж годишно инфекции, предизвикани от златист стафилокок, развиват най-малко 50% от изследваните хора и 1/3 от домашните животни.

Инфекция със златист стафилокок - защо у дома

Котки и кучета по-често се заразяват от хората и могат да се разболеят от инфекция с тази бактерия, а не да са източник на инфекция както се е смятало по-рано.

Изследването потвърждава, че златистият стафилокок най-често се предава от човек на човек. Но ключов резервоар на инфекцията е битовата среда у дома. В редица случаи жилището е единственият източник на инфекция.

Анализът на навиците на участниците в изследването показва, че стафилококи често попадат в домовете на деца, които ходят на детска градина.

Миенето на ръце със сапун след смяна на памперс при бебе, преди хранене и приготвяне на храна ефективно понижава риска от възникване на опасната инфекция в домашни условия.

Инфекция със златист стафилокок най-често се развива в домовете, където се чисти рядко и на твърде малко пространство живеят твърде много хора.