През последното денонощие референтните лаборатории са обработили общо близо 1800 проби за COVID-19, като от тях едва 46 се установяват като положителни.

За 7 от тях стана ясно вчера след 17 часа от съобщение на здравно министерство. Така реално новите случаи на заразяване са 39.

София и Ямбол с най-много нови с COVID-19 за 24 часа

Общият брой на потвърдените днес вече надхвърли 1900, като активните са малко над 1400.

 Излекуваните отново се увеличават и достигат до над 420, темпото на нарастване е по-бавно, отколкото на новите заразени.

Новите от брифинга тази сутрин е първият случай от област Търговище, която се превърне в своеобразна крепост срещу COVID-19.

Повече от 2 месеца, откакто бяха потвърдени първите случаи на заразяване у нас и през цялото това време област Търговище удържа, въпреки опитите на Оперативния щаб да открие заразен и там.

С потвърждаването на първия случай в област Търговище, в страната не остава нито една област, в която да няма заразен с COVID-19.

От оперативния щаб съобщиха за повторно заразяване с коронавирус в Кърджали, но всъщност от инфекция на горните дихателни пътища се е стигнало до засягането на долните.

Не е налице повторно заразяване, както стана ясно, това не е възможно, бяха проведени разследвания от СЗО, които отрекоха подобна вероятност.

През изминалото денонощие отново София води по брой заразени с 16, усложнена продължава да е епидемиологичната обстановка в област Ямбол, където са 11 новите случаи на заразяване.

Повече нови заразени се отчитат от почти затихналото огнище на коронавирус в Плевенска област – 7. Във Видин, сякаш се наблюдава известно успокояване на обстановката, тъй като новите за последните 24 часа са само 3. В областите Благоевград и в Пловдив има по 2 нови случаи на заразяване.

В останалите 5 области, в които са потвърдени случаи за изминалото денонощие, те са по 1.

Постъпилите в болница с COVID-19 почти без промяна

Почти без промяна от 17 часа са хоспитализираните лица с коронавирусна инфекция, като се увеличават от 379 до 380. Нарастване се отчита при тези в тежко състояние, които най-вероятно са интубирани, те са общо 49.

Продължават да се увеличават заразените медицински лица, като само за последните 24 часа 5 са новите случаи на коронавирус и така съставляват над 10% от потвърдените 46 през изминалото денонощие.

3-ма медици са новите заразени от София и по 1 от Пловдив и от Видин. От щаба не съобщиха в кои лечебни заведения работят тези лица.

След 17 часа вчера на оперативния щаб е докладвано за 2 нови случая на летален изход, като така се увеличават до 88. Единият е от област Благоевград, най-вероятно е бил настанен в областната болница МБАЛ Благоевград, касае се за възрастен мъж – на 86 години, който е с 2 хронични заболявания.

За втория случай стана ясно, че е отново мъж, на 74 години, който е бил с диагноза онкологично заболяване.

През последните дни се отчита спад на общият брой на новите заболели от коронавирус у нас и то въпреки прогресивното нарастване на броя на тестваните.

Тази седмица най-вероятно общият брой на направените тестове ще надхвърли 60 000 и това са само PCR тестове.

Над 97% от направените тестове за COVID-19 отрицателни

Показателно за последното денонощие е, че над 97% от направените близо 1800 теста са отрицателни. В такъв случай не може да се говори за разрастване на епидемията.

Възможно е прекалено бавно да върви отчитането на оздравелите, тъй като задължение е на съответните РЗИ по области да провеждат повторните тестове за коронавирус.

Ако оздравелите нараснат и надхвърлят броя на новите заразени, то активните случаи ще започнат да намаляват и така реално ще може да се заговори за затихване на инфекцията.

В Италия този процес започна да се наблюдава може би след 20 април, а в Германия, дори и още по-рано и така епидемията започна да стихва, макар и към днешна дата все още се отчита по над 1000 нови заразени, над 50% от тях от северната част на страната.