На редовния брифинг на Националния оперативния щаб стана ясно, че от изследваните общо 566 проби, 37 са потвърдените нови случаи на COVID-19 у нас за 24 часа. Така общият брой на заразените у нас достига 449.

37 са новите заразени с COVID-19, пада средната възраст

В област Благоевград има 3-ма нови случаи, като 2-ма са от Банско и 1 от Разлог. В Смолян са потвърдени 4 нови заразени. Във Варна са 3-ма новите заразени, като сред тях е дете на 9 години, останалите двама са мъж на 26 г. и жена на 43 г.

В Добрич има потвърден нов заразен, който е с леки симптоми и затова се лекува амбулаторно.

В Пловдив от изследваните след съобщението на здравно министерство проби се установява още един случай – жена, хоспитализирана в УМБАЛ Каспела.

Във МБАЛ Велико Търново е хоспитализирана жена на 75 години, като кръвният тест показва положителен резултат за коронавирус.

Броят на излекуваните се увеличава и те достигат 25, цяло семейство е с 2 отрицателни теста за коронавирус, един мъж от Перник също е излекуван.

Средната възраст на заразените се понижава от 46 на 45 години, а тази на починалите от 66 вече е под 62 години.

За младият мъж на 40 години, който е починал с COVID-19 от внезапно спиране на сърцето, стана ясно, че до летален изход не се е стигнало, вследствие на пневмония, а от белодробна емболия. Информацията за това обаче е предварителна. Не е страдал и от придружаващи заболявания.

Нараства броя на постъпващите в болница с коронавирус

Хоспитализираните с коронавирус се увеличават до 167, като според последната информация на оперативния щаб те са достигнали 17.

На запитване какво се случва с пробите, които трябваше да дават за коронавирус всички депутати, стана ясно, че 92 са в референтната на ВМА и още 92 са Националната към Центъра за заразни и паразитни болести.

От тях за 2 има съмнения, че са положителни, но ще бъдат потвърдени, останалите са отрицателни.

Някои депутатите са се изследвали и във Варна и в Стара Загора, затова след като пристигнат резултатите и оттам, ще се вземе решение кога да се проведе пленарното заседание.

Предстои през днешния ден тестване на служители на Народното събрание – квестори, секретари, шофьори, обобщена информация ще даде председателят на парламента колко са заразените депутатите.

От оперативния щаб обявиха, че в лабораторията на ВМА ситуацията е изключително тежка, тъй като са обработени 376 проби, лаборанти и лекари са работели до след полунощ, а сутринта е трябвало отново да са на работа.

Предложено бе и решение за провеждането на пленарно заседание - заразените депутати да работят в отделни кабини от плексиглас и така останалите ще са защитени от инфекцията.

В момента не се обсъжда поставянето на парламента под карантина, тъй като съответното РЗИ разполага с такова правомощие, от оперативния щаб само могат да препоръчват.

Още веднъж бе препоръчано всички болници да обособят отделения или помещения, в които да приемат заразени с коронавирус, тъй като е възможно да възникнат спешни състояния, които не могат да не бъдат лекувани.

Колко са лабораториите, които правят тестове за коронавирус

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести даде разяснения дали в страната има частни лаборатории, които могат да правят  PCR тестове за коронавирус. Лиценз за лабораторна дейност има над 400 лаборатории, които преминават на 6-9 месеца акредитация.

Само една частна лаборатория в София има лиценз за коронавирус и нейни служители са минали обучение в Националния център за заразни и паразитни болести и могат да правят PCR тестове за коронавирус.

За бързите тестове не е необходима лаборатория, тъй като резултатът излиза веднага. Личният лекар може да направи бързият тест още по време на прегледа, това е възможно както с тестовете, които откриват антитела. Но дават резултат едва 8-10 дни след заразяването.

Най-бързо могат да покажат заразяване имунофлуоресцентните тестове, които улавят самия антиген в гърлото, като за тази цел се използва специална машинка, с която се бърка в гърлото.