За да се спаси от пандемията почти всички държави по света наложиха карантина, така тази мярка се превърна в глобален феномен. Почти не останаха страни, които да не са си затворили границите.

Как чистят при коронавирус пандемията в различните държави

Все пак бе постигнато споразумение да не се спира товарния трафик. Повечето страни успяха да приберат своите граждани тръгнали да пътешестват из света.

Не трябва обаче да ги обвиняваме, тъй като пътувания в чужбина, особено по-далечни дестинации, не се планират от днес за утре, а няколко месеца преди събитието.

Сумите се превеждат също няколко месеца по-рано, когато все още никой не беше чувал за пандемия.

Не можеше да се предположи, че вирусът от Китай ще стигне до Европа и ще подложи на невиждан натиск здравните системи на почти всички държави.

Първоначалните очаквания бяха коронавирусът да остане като новинарска хроника от Азия, както през 2002-03 и да затихне внезапно.

Дори и членове на оперативния щаб са правели подобни изявления в края на февруари, когато епидемията в Италия едва започваше. Първоначалните 300 заразени не можеха да се определят като заплаха за целия свят.

Епидемията в Китай бе квалифицирана като по-скоро локален проблем, а случилото се в Италия като изключение, което ще приключи много по-бързо.

Месец по-късно обаче заразените в Италия се увеличиха с над 300 пъти и надхвърлиха 110 000, като това са лабораторно потвърдени и доказани случаи, а не екстраполации, каквито се правят за определяне на заболеваемостта при грип.

Защо трябва да се мият улиците при коронавирус

Китайски учени предположиха, че новият коронавирус се разпространява не само по въздушно-капков път, но се отлага и с праха по пътищата.

Затова по улиците на много градове вече излязоха специалисти и техника, които със смес на хлорна вар и вода буквално ще отмиват от улиците цялата зараза.

И ако у нас това миене на улиците и обществените пространства, сякаш върви слабо и половинчато, тъй като опасенията са, че поради ниските температури може да се стигне до замръзване и катастрофи, то в другите държави съвсем не е така.

Освен това има и друг фактор да не се мият масово улици, през март, когато започна епидемията у нас, валежите бяха доста често явление и все още продължават, затова местната власт, която има ангажимент да поддържа чистотата на градските улици и обществени пространства прецени, че е по-удачно да си спести този разход.

В повечето общини, на които е възложено задължението да мият и да чистят улици, срещат сериозни затруднения с финансирането на сметосъбирането.

Приходите от такса битови отпадъци обикновено са по-малко, отколкото са разходите за сметосъбиране, и затова миенето на улици си е чист лукс.

Засега няма и препоръка от оперативния щаб улиците да се мият, набляга се на дезинфекция на закритите обществени места.

Нов Ренесанс по италиански

Италианските власти, въпреки лидерството в мрачната класация за смъртност от COVID-19, не губят самообладание.

Правителството в Рим, както и регионалните и местните власти, въпреки сериозните проблеми с финансирането на бюджетните разходи без външно финансиране и заплахата от фалит, не жалят средства за дезинфекция.

Много внимание в Италия се обръща на дезинфекция на паметници на културата, като се използва дезинфекциращ разтвор.

Пожарът на епидемията в Индия се гаси с пожарни

При липса на специални служби за ликвидация на инфекции ролята на дезинфектори в Индия се изпълнява от пожарните, което впрочем е логично, тъй като заразната прах лесно може да се измие с помощта на пожарните хидранти.

Испания извади армията по улиците да чисти

С дезинфекцията на опустелите улици на испанските градове се занимават не само служителите на службите по чистотата в общинските администрации и фирмите по сметосъбиране, но и армията.

Турция изчисти чаршията

Докато епидемията в Турция обхваща нови и нови градове, властите нареждат да се проведе масова дезинфекция на големите покрити пазари, доскоро най-многолюдните места  – и първи в списъка е световно известният покрит пазар Капалъ Чарши, който е дезинфекциран повече от 2 дни.

Сърбия въведе полицейски час и извади армията по улиците

Западната ни съседка започна обработка на улиците още преди седмица – по време на „меката” национална карантина. Но за защита на тези, които отказват да я спазват, се наложи да бъде изведена армията по улиците и всички сръбски граждани са поставени под строга национална домашна карантина.