Болест на Шонлайн Хенох представлява заболяване, което предизвиква възпаление и кръвоизливи в малките кръвоносни съдове в кожата, ставите, червата и бъбреците.

Най-забележимата характеристика на заболяването е пурпурен обрив, обикновено в долната част на краката и седалищната област.

Също така е възможно то да стане причина за болезнени усещания в корема и болки в ставите. В редки случаи прогресира в сериозно увреждане на бъбреците.

Въпреки че заболяването може да засегне всеки човек, най-често то се развива при деца на възраст между 2 и 6 години обикновено отзвучава от само себе си в този период.

Лекарска помощ е необходима, ако бъдат засегнати бъбреците.

Какви са симптомите?

Разграничават се 4 основни характеристики на заболяването, въпреки че не при всички от засегнатите се проявяват в съвкупност.

Те са:

Обрив /пурпура/ - най-отличителния и универсален признак на клиничното състояние е появата на червено-морави петна по кожата, които изглеждат като натъртвания.

Обрив се формира основно по краката и ходилата, но също може да се появи по ръцете, лицето и тялото и е възможно да бъде по-силно изявен в областите, където има по-силен външен натиск като талията и зоната на чорапите.

Подуване и болки в ставите /артрит/ - най-силно са засегнати коленете и глезените. Болките в ставите понякога предшестват появата класическия обрив с 1 или 2 дни. Тези симптоми отзвучат със самоограничаването на болестта и не предизвикват трайни здравословни проблеми.

Стомашно-чревни симптоми – при много от болните деца се описват изяви като болки в корема, гадене, повръщане или кървави изпражнения и обикновено възникват преди появата на обрив.

Засягане на бъбреците – в повечето случаи се описва като поява на белтъци или кръв в урината, което не може да бъде установено от пациента без анализ на урината.

Обикновено съдържанието на урината се нормализира, след като Пурпурата на Шонлайн Хенох се излекува, но в някои случаи се развива бъбречно заболяване, което е възможно да хронифицира.

Какви са причините?

При заболяването някои от малките кръвоносни съдове се възпаляват и като резултат се проявяват характерните ѝ симптоми, но какво се дължи това не е ясно.

Въпреки че съществуват предположения, че възможната причина за това е свръхактивна имуннна система, която реагира прекалено силно на някои антигени, за чието унищожаване не е необходима толкова засилена активност.

Лечение на болест на Шонлайн Хенох

Заболяването се счита за самоограничаващо се и обикновено отшумява след период от около месец, без трайни последствия за здравето на разболелия се.

Лекарите препоръчват почивка, като за предпочитане е пациентът да прекарва по-голямата част от времето си в леглото, като напълно се въздържа от физически натоварвания, за облекчаване на болките се прилагат обикновено аналгетици.

Използването на силни кортикостероиди за профилактика и лечение на усложненията, предизвиквани от заболяването като преднизон, е спорно.

Въпреки това те най-често се използват за облекчаване на стомашно-чревните симптоми.

Но тъй като от използването на тези лекарства, можете да развиете сериозни и значителни нежелани реакции и като резултат от това ще получите само едно голо обещание за постигане на благоприятно повлияване на заболяването, е най-добре предварително да направите детайлна преценка като претеглите рисковете и ползите от провеждането на курс със стероиди.

Ако болестта е причина за запушване или разкъсване на червата, по преценка на лекуващия лекар се назначава оперативно лечение.