Ректоцеле се развива, когато тънката стена от фиброзна тъкан /фасция/, която разделя правото черво от вагината отслабва, което позволява издуването на влагалищната стена.

Това образувание се нарича ректоцеле, защото обикновено, макар и невинаги, ректалната стена се издува във влагалището.

Раждане и други процеси, при които се оказва натиск върху фасцията могат да предизвикат формирането на пролапс.

Ако е малък е възможно да не предизвика никакви оплаквания, но ако нарасне може да се образува тъканна издатина забележима чрез вагиналния отвор.

Въпреки че издуването може да е досадно и неприятно, то рядко е болезнено.

Ако е необходимо може да се предприеме самостоятелно лечение или ако се окаже неефективни да се премине към други консервативни методи. Но при тежките случаи се налага хирургична корекция.

Какви са симптомите?

Ако пролапсът е малък, едва ли ще предизвика каквито и да е изяви.

В противен случай е възможно да бъде забелязано следното:

• Мека тъканна издутина във влагалището, която е възможно или не да се подава през вагиналния отвор.
• Затруднено изхождане, поради необходимост от натискане с пръсти на издатината във влагалището, за да се изтласка фецеса от правото черво;
• Усещане за натиск или подуване в ректума;
• Чувство, че цялото съдържание на правото черво не е освободено при дефекация;
• Сексуални проблеми като дискомфорт по време на секс или липса на тонус на вагиналната мускулна тъкан;

При много от жените с ректоцеле се наблюдават и други подобни състояния като:

• Цистоцеле – предната част на влагалището се издува, най-често това се дължи на стената на пикочния мехур, от който се образува издатина в предната влагалищна стена.

• Ентероцеле – горната част на стената на вагината бива притисната надолу, като се формира подутина, най-често поради пропадане на тънките черва;

• Маточен пролапс – маточната стена предизвиква свличане на влагалищната;

Какви са причините?

• Хроничен запек или силно напъване при дефекация;
• Хронична кашлица или бронхит;
• Многократно вдигане на тежки предмети;
• Наднормено тегло или затлъстяване;
• Бременността и раждането увеличават вероятността от поява на пролапс на задната влагалищна стена.

Това се дължи на обстоятелството, че придържащите го мускули, сухожилия и фасция се разтягат и отслабват поради нарастването на плода и преминаването на тялото на бебето при раждане.

Обаче не при всички раждали се формира пролапс на задната влагалищна стена, тъй като много от тях имат много силни поддържащи мускули, фасции и сухожилия таза и при тях никога няма да се образува издутина.

При жените раждали само със секцио рискът от ректоцеле е по-малък. Но е възможно и при жени, които никога не са раждали, също да се формира пролапс.

Лечение на ректоцеле

В повечето случаи упражненията на Кегел за укрепване на тазовите мускули са достатъчни, за да постигне пълно излекуване на пролапса на задната влагалищна стена.

За да избегнете запека трябва да включите в ежедневното си меню си достатъчно зеленчуци, като това прибавите и пиенето на много течности.

Също така трябва да се въздържате от напъване при изхождане, доверете се на естествената функция за изпразване на съдържанието на дебелото черво.

Не трябва да вдигате в никакъв случай тежки предмети. При кашлица се опитайте да я овладеете възможно най-скоро. Отслабнете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.