На фона на популярността на нестероидните противовъзпалителни средства и тяхната достъпност повечето от нас забравят, че тези препарати са с редица странични ефекти.

Как болкоуспокояващите влияят на фертилността на мъже и жени

Нестероидни противовъзпалителни - защо са толкова използвани

Едни от най-популярните лекарствени препарати в света – това са нестероидните противовъзпалителни. Притежават болкоуспокояващ, противовъзпалителен, а също и антитромботичен ефект.

Нестероидните противовъзпалителни са по-ефективни от повечето обикновени аналгетици, като например, от парацетамола, а в аптеките се предлагат всякакви техни разновидности.

Назначават се при най-различни заболявания и състояния, съпровождащи се с болков синдром. Най-често това са патологии на ставите, мускулите, на сухожилията.

Повечето от нас използват нестероидни противовъзпалителни и при обикновени простуди, главоболие, болки, свързани с менструалния цикъл, и др.

Нестероидните противовъзпалителни не са безобидни. Те имат обширен списък от странични ефекти, които обикновено се развиват при продължителен прием.

Някои от страничните ефекти се проявяват доста бързо и оказват влияние в най-неочаквана посока в живота на човек.

Един от тези ефекти е неблагоприятното въздействие на нестероидните противовъзпалителни върху оплодителните способности.

Болкоуспокояващи и фертилност при жени

През 2015 г. иракски учени обявиха, че нестероидните противовъзпалителни влияят неблагоприятно на способността на жените за зачеване.

До тези заключения те стигат съгласно резултатите от изследване, в което взели участие 39 жени в детеродна възраст и страдали от слаби болки в гърба.

На участниците в изследването дали плацебо или един от 3 препарата от групата на нестероидните противовъзпалителни – диклофенак, еторикоксиб и напроксен.

Всеки месец в женския организъм узряват фоликули с яйцеклетки.

В определен момент от менструалния цикъл фоликулите се разкъсват, и яйцеклетките излизат от тях, така настъпва овулация.

Лекарства и плацебо участничките в експеримента започват да получават на 10-тия ден от менструалния цикъл, тоест при вече оформени доминантни фоликули.

Но в групата, приемащи нестероидни противовъзпалителни, овулацията настъпвала значително по-рядко.

93% от участничките, които приемали диклофенак, не получават овулация. 75% не отделят яйцеклетка от тези, които пият напроксен и еторикоксиб.

Нивото на прогестерон, необходимо за овулацията, а също участващо в процесите на имплантацията на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката, също било понижено.

При 1/3 от жените на мястото на неразкъсалия се фоликул се образува киста. Половината от участниците си правят повторни изследвания през следващия месец.

Установява се, че след като преустановяват приема на нестероидни противовъзпалителни, цикълът напълно се възстановява и през следващия месец започва овулация.

Изследването на учени от Ирак се потвърждава от данни на нидерландски техни колеги, които наблюдавали жени с ревматоиден артрит.

При това заболяване на ставите жените срещат затруднения при зачеване.

Периодът, през който се правят опити за забременяване, е много по-продължителен, отколкото при средностатистическите жени.

Съответно, и вероятността жена с ревматоиден артрит да роди дете е много по-малка.

Изследователи от Нидерландия наблюдавали почти 500 жени, приемащи нестероидни противовъзпалителни и други лекарства.

Нестероидните противовъзпалителни се изписват като част от лечението на ревматоиден артрит.

В рамките на изследването се установява, че тези препарати потискат синтеза на хормона простагландин, който също е необходим за овулация, имплантация и плацентация.

Как мъжката плодовитост се влияе от болкоуспокояващите

Още през 80-те години се появиха първи съобщения, че противовъзпалителните препарати подобряват фертилността при мъжки мишки чрез увеличаване на обема на еякулата и подвижността на сперматозоидите.

През януари 2017 г. е била публикувана статия, че противовъзпалителни могат, дори да се използват за лечение на:

  • олигоастенотератоспермия – малко сперматозоиди, неподвижни, значителна част са с неправилна структура и не функционират добре;
  • нормозооспермия – всички параметри са в рамките на нормата, но няма гаранция за продължаване на рода.

По-нататъшните изследвания показват, че нестероидните противовъзпалителни помагат не във всички случаи, но често тези лекарства се оказват доста ефективни за лечение на мъжко безплодие.

Нестероидните противовъзпалителни върху женската фертилност могат да се разглеждат двустранно, като противозачатъчно, но не може да се разчита на забременяване, когато се приемат.

Влиянието на нестероидните противовъзпалителни върху мъжката фертилност е многозначно. Но едно е ясно – лекарствата от тази група имат множество странични ефекти.

При продължителен прием на болкоуспокояващи съществува риск от различни патологии. Затова такива препарати следва да се приемат само по лекарско предписание.