През първата си година детето активно опознава света, не само с гледане и пипане на различни предмети, но и с опитването им на вкус.

Какво не трябва да попада в устата на малко дете

Малко дете трудно може да се следи постоянно какво прави – веднага щом ни изчезне от погледа и вече нещо дъвче или се опитва дърпа храната от масата.

С какво трябва да сме особено внимателни?

1.Кръгли и гладки продукти

Могат да се ядат и затова се дават и на децата. Опасност представлява тяхната форма, поради която е възможно да заседнат в хранопровода.

Начело са големите гроздови зърна и доматите чери. И едните и другите се препоръчва с цел избягване на риска от поглъщане и задавяне да се разрязват на 4.

Това се отнася и за не толкова интересните за децата маслини, а също и кръглите и гладки фурми и макадамия, която трябва да се смели да се добави в кашата или в млекцето на детето.

2.Малки вкусотии

Мармалад и пуканки, най-опасни са плоските кръгли бонбони, които могат напълно да запушат хранопровода и дихателните пътища.

По-добре напълно да се изключат от детското меню, да се заменят с бисквити.

3.Наденици и салами

Каквото и да си говорим за полезното хранене, колбаси обичат на практика всички деца. И ако съставът може да се коригира, при покупката на полуфабрикати от пуешко или храни с отметка „предназначена за детско хранене”, то тази форма винаги е еднаква – кръгла.

Някои майки специално нарязват изделията на кръгчета, като така несъзнателно повишават риска от задушаване. За да не се случи това, колбасите и надениците е добре да се режат напречно.

4.Кости от месо и риба

Попадат в чинията на детето от невнимание, но понякога родителите сами му ги дават, например, да си почисти зъбките от месото. Но от една пилешка кост детето, без да иска, може да отхапе тънкия ѝ остър край.

Педиатрите не препоръчват изобщо на много малки деца да се дават ябълки, моркови преди да поникнат кътните зъби, тъй като е възможно неочаквано за възрастните да отхапят голямо парче.

5.Хартия и полиетилен

Кутийки, книжки, пакетчета привличат малките много повече, отколкото играчките.

Проблемът е, че парче хартия или найлон могат да попаднат в устата и да запушат дихателните пътища или да прилепнат към хранопровода.

6.Монети и кръгли батерии

Техният блясък привлича вниманието на детето, а последствията от гълтането е възможно да са много тежки.

Дори и предметът да не заседне в хранопровода, може да стане причина за ерозия на лигавицата на хранопровода.

7.Детайли от играчки

Етикета за подходяща възраст съвсем не е маркетингов трик, а съвсем реално и необходимо изискване, за което следи Комисията за защита на потребителите.

Играчките с отметка 0+, 1+ не предполагат малки детайли, които не са здраво закрепени.

За разлика от вариантите за по-големи деца – колички с малки колелца, меки играчки с недобре фиксирани детайли, както и копчета по дрехите.

Играчки с електрошок се превърнаха в хит сред по-големите

Наскоро медиите публикуваха информация, че по български магазини се предлагат, играчки, които генерират ток и е възможно да предизвикат изгаряния на нежната детска кожа.

Децата обаче много ги харесват и са се превърнали в голям хит сред тях, нещо ново, непознато, модерно, това привлича вниманието на повечето малчугани.

През 2019 г. уведомленията за опасни играчки са сред най-често срещаните в електронната система за сигнали за опасни стоки на Европейската комисия.

Играчките с електрошок са по-популярни сред по-големите деца, вече учениците, за по-малките те не представляват интерес. Кой родител би се съгласил да закупи такава на детето си, след която има явна опасност от увреждане.

При по-големите деца, вече тръгнали на училище, възможностите на родителите са по-малки, тъй като те не са по цял ден заедно с тях. А и освен това учениците в началните класове разполагат и с джобни пари, за които невинаги се знае за какво се харчат.

Опасни има играчки има не само за мъници – до 1 година, но и за вече пораснали деца – учениците в началното училище.