На проведения днес следобед брифинг на оперативния щаб за борба с коронавируса става ясно, че от изследваните проби 11 са положителни в София – 8 в лабораторията на ВМА и 3 в тази на Националния център за заразни и паразитни болести.

185 са вече болните от COVID-19 по последни данни

Още 4 са потвърдени като положителни в референтните лаборатории в Стара Загора, касае се случай от Карлово, първи за града, и още и 3 нови в Бургас. Общо за цялата страна болните от COVID-19 са 185.

Интензивното отделение на Белодробната болница е поставено под карантина, тъй като сред персонала на лечебното заведение има положителни проби за коронавирус.

Болница София мед първа база и Токуда възстановяват работата си след временното поставяне под карантина, поради установяването на огнища на коронавирус. Остават затворени единствено отделенията, в които са установени първите случаи на болестта.

4000 души в тежко състояние от COVID-19 – няма такава прогноза

Според премиера страната се готви да посрещне 4000 души с коронавирус, които да се нуждаят от болнично лечение.

Председателят на оперативния щаб отрече да е имало разговори и да е правена прогноза толкова голям брой хора да имат нужда от болнична помощ, вследствие на COVID-19 у нас.

Към момента 30 души са на болнично лечение, преценено е, че състоянието им е достатъчно сериозно и налага хоспитализация.

Относно това каква ще бъде ползата от Медицинския съвет, професор Мутафчийски отговори, че това е орган към премиера и правителството и по всяка вероятност ще работи с лечебните алгоритми и ще съдейства за обучението на медицинския персонал.

Националния оперативен щаб е сформиран въз основа заповед на премиера от 26 февруари, в които са разписани задълженията и правилата, по които функционира.

По-строги ограничения за възрастните не се планират засега

Все още се изчаква въвеждането на по-строги ограничителни мерки възрастните хора, които да се състоят в забрана за излизането от домовете, тъй като следва да се създаде необходимата организация, която да осигурява лекарства и храна на тези, които живеят сами и нямат деца в страната или живеят на другия край на страната.

Няма да се задължават възрастните хора да носят маски, тъй като те предпазват само тези, които вече са болни, да не разпръскват вируси и бактерии, и да заразяват други хора.

По-скоро се определят като вредни, младите, които ги носят и са здрави, си създават едно фалшиво усещане, че са защитени, а това съвсем не е така.

На повторно запитване дали ще бъде удължено извънредното положение, от оперативния щаб заявиха, че се очаква точно в средата на април да бъде достигнат пика на заболеваемост, но към момента не се обсъжда, тъй като ситуацията със заболелите се променя всеки ден.

Испания и Италия вече наближават пика, но кога ще започне спадът при тях няма яснота.

Математическите анализи показват, че България все още е в началото на бързото повишаване на броя на заболелите, кога ще достигнем върха и колко време ще се задържи заболеваемостта на високи нива, не е ясно.

Защо достъпът до областните градове се ограничава

По повод критиките, че са въведени ограничителни мерки за достъп до областните градове, причината са да бъдат въведени, за да не се разпространява вируса от съществуващите към момента огнища към други населени места.

Трябва да се има предвид, че има много, които не са идентифицирани. Винаги могат да се вземат по-строги мерки, но трябва да се обмислят предварително.

Към момента ограниченията, които важат за пътуване в страната, може да изглеждат прекомерни, тъй като заболелите не са много, но нарастването им се ограничава благодарение на тях.

Все пак не е наложително да бъдат взети по-строги, тъй като болните у нас не са чак толкова много, въпреки че предстои да се установят още поне 2 пъти повече. 

Още при създаването на оперативния щаб в края на февруари, преди да бъде потвърден първи случай у нас, са разпределени 8000 защитни костюми от наличните в лечебните заведения, които със Заповед на здравния министър са определени да поемат болните от COVID-19.

Сега се организира регулярно снабдяване с лични предпазни средства от сформирания логистичен щаб, който е под ръководството на директора на противопожарна безопасност, на различни държавни служители – полицаи, на семейни лекари.

Целево се разпределят защитни облекла и към Карлово, РЗИ вече е в местната болница и организира дезинфекция.

Всички лекари, които са на първа линия с борбата с COVID-19, работят със защитни облекла, по определени протоколи за лечение, които са утвърдени от Националната здравна комисия на Китай и от СЗО.

Какъв е медицинския стандарт за лечение на COVID-19

Към момента няма специалист, който да каже как се лекува коронавирус.

Още преди да бъде установен първия случай у нас от оперативния щаб са поканили дружеството на инфекционистите на консенсусно съвещание, за да утвърдят всички заедно единен стандарт как да се лекува COVID-19 у нас. Нещо подобно не е правено никъде превантивно. 

От Министерския съвет се постараха да организират производството на лични предпазни средства чрез реорганизация на цялата текстилна индустрия у нас.

Капацитетът към момента е 1 млн. броя, които ще стигнат за задоволяване на вътрешния пазар и едва тогава ще може да се приложи принципът на солидарност и да изнасят за Италия, където имат нужда от 90 млн. броя месечно.

Разпределените дарени лекарства на хининова основа ще се прилагат по американската, китайската и СЗО схема.

От оперативния щаб не са допускали, че Карнобат може да организира дезинфекция от въздуха, но кметът на града е уверил, че я провежда на своя отговорност, макар и да няма никакви доказателства, че ще предпази някого. Мероприятието по дезинфекция е проведено със селскостопански самолет.