За да получат златен олимпийски медал, спортистите трябва да тренират много и да спазват строг дневен режим. Това не е единственото, което ги отличава от другите.

Спортните психолози са убедени – важна роля играят вътрешните убеждения.

Как да се научим да мислим като истински шампиони

1.НЕ на фокуса върху противопоставянето

Победата в състезанието зависи преди всичко от вас – от майсторството ви, от подготовката, от способността ви да се фокусирате.

Съветът може да изглежда странен, тъй като смисълът на спорта, е това да се състезаваме и да побеждаваме.

Най-ефективната тактика на спортистите е съсредоточаването върху себе си, а не върху конкуренцията с другите.

Майкъл Фелпс най-успешният олимпийски шампион в историята, накрая също бе изместен от пиедестала. Ако той е отдавал твърде голямо значение на това, че трябва да е първи, това чувство може да го съсипе.

2.Поставяйте си достижими цели

Мотивацията играе ключова роля в психологическата ни подготвеност да стигнем до края. Ако чувстваме, че сме силни в нещо, ще ни се прииска да се заемем в това и в бъдеще.

Тайната е, че трябва да се намери баланс между амбициозност и достижимост на целите. Ако поставим летвата твърде високо, то рискуваме да положим твърде много усилия, без да получим желания резултат, и в крайна сметка да се разочароваме от себе си.

Ако установим за себе си щадящ режим, то няма да можем да излезем на ново ниво на постижения.

3.Да не избягваме стреса

Физиологичното усещане за стреса нервира преди важни събития, но при определена нагласа това усещане може да е полезно.

Напрегнатостта е признак на това, че целта е важна, под напрежение сме и готови за работа, добавяйки, че е необходимо правилно да възприемаме това вълнение.

4.Запомнете вкуса и аромата на победата

По думите на Дейвид Флетчър, някои спортисти могат да се научат да предизвикват победна нагласа чрез миризми и звуци, включително и извън състезания.

Например, за някои спортисти това чувство се асоциира с аромат на лавандула или определена песен.

Миризми и звуци предизвикват силен отклик в асоциативните зони на кората на главния мозък. Това е най-добрият начин бързо да предизвикат спомени или вълнения, свързани  с триумфа.

5.Опознайте себе си

Основен съвет, който се дава на всеки спортист, е да опознае себе си, колкото се може по-добре.

За да изпълним упражнението чисто, трябва добре да си представим нивото, своите възможности. Само така можем да бъдем сигурни, че сме готови.

6.Говорете със себе си

Много спортисти запомнят и въртят в ума си, които им помагат да се съсредоточат. Те убеждават себе си в собствените си сили, напомнят на себе си за това.

Съмненията могат да подринат увереността в себе си, затова трябва винаги да имаме под ръка истории на успеха, които биха могли да укрепят самооценката ни.

7.Подгответе се за внезапни трудности

Да бъдем наистина подготвени към предстоящи изпитания, означава да обмислим всички възможни варианти, за да не изпаднем в задънена улица.

Добрият атлет винаги знае какво да прави, когато внезапно му се развържат връзките, чупят му се очилата.

8.Работа в защитен мехур

При работа със спортисти често се използва аналогията с мехура, необходимо е да си представим, че сме сякаш в него.

Решаваме, че можем да проникнем през стената на този мехур, а какво ще остане отвън. Това упражнение ни помага да се съсредоточим върху необходимото и да оставим всичко, което ни разсейва от целта и ни пречи да се движим към нея.

9.Използвайте визуализация

Преди началото на всяко състезание спортистите трябва да са максимално мобилизирани, но как се постига, ако на трибуните има хиляди, а пред телевизорите са милиони?

В такава атмосфера трябва да бъдем съсредоточени, и визуализацията ни помага да постигнем това състояние. Спортистите често си представят в детайли движението по ски писта, ударите на съперника на корта или на ринга.

Тази тактика може да сработи и в ежедневието, например, когато е необходимо да проведем важно мероприятие или да представим доклад.