По повод състоялият се снощи протест пред президентството премиерът поиска участниците в него да бъдат глобени, тъй като не са спазили определените противоепидемични мерки със Заповед на здравния министър.

Премиерът бесен, тъй като не са спазени противоепидемичните мерки

Следва обаче да допълним, че забраната за струпване на повече от 30 души на едно място влезе в сила от полунощ, а вчера, когато се проведе протеста все още не важеше.

Може би следва да бъдат глобени за липсваща дистанция, но подобен акт трудно би издържал в съда, тъй като трудно може да се каже кога е спазена и кога изискуемото минимално разстояние между двама присъстващи на протеста.

Премиерът обяви, че ще свика щаба и ще предложи да бъдат наложени глоби, макар и това би трябвало да е задължение на инспекторите-епидемиолози от РЗИ или от МВР, съгласно действалите по време на извънредното положение заповеди, които се възпроизведени в настоящите.

Не Оперативния щаб, а служителите на Столична община, специално оправомощени да пишат актове във връзка с нарушаването на противоепидемичните мерки, на РЗИ и на МВР въз основа на тях или кметът на София, директорът на РЗИ или на съответното РПУ издава наказателно постановление, с което налага глоба с минимален размер от 300 лв.

Ултиматум – или глоба на протестиращите, или отварят дискотеките

Премиерът отправи нещо като ултиматум, ако не бъдат глобени протестиращите снощи, които според него не са зачитали никакви препоръки и разпореждания на Щаба, както и на здравния министър, то ще нареди на Ананиев да разреши отварянето на дискотеките.

И направи съпоставка – каква е разликата между препълнена дискотека и снощният протест и продължи, че сега е моментът, в който трябва да има консенсус в обществото, а не напрежение.

Повтори онова, което коментира в сряда, по време на редовното правителствено заседание, че най-тежкото предстои през есента, когато поддържането на икономическата активност ще е доста по-трудно.

Борисов се подразни и от факта, че заради партийно събитие в Стара Загора управляващата партия е била глобена с 3000 лв., тъй като нарушението на мерките е извършено от юридическо лице. Но тогава събранието бе проведено в тясна зала, която беше препълнена с хора.