Галопиращо нарастване на новите заразени отчете информационната система малко след полунощ. От 240 заразените на дневна база надхвърлиха 300, и то при малко PCR-и в сравнение с вчера, което е най-обезпокоителното.

По-малко тестове, а заразените с 90 повече и нов рекорд

Ако според данните от вчера положителните PCR-и бяха под 6%, то днес те са малко над 3500 или над 9% са новите.

Столицата отчита истински бум като за денонощие там са потвърди 140 нови случая. Толкова много заразени и толкова рязко нарастване изглежда почти нереално, дори на пръв поглед може да изглежда като грешка в системата.

При медицинския персонал също се наблюдава по-значително нараства . 14 е разликата спрямо вчера или общо 490 са потвърдени с коронавирус от началото на епидемията.

На фона на резкия скок на новите заразени сравнително незначителен е броят на излекуваните едва 63, което доведе до значим скок на активните случаи, които надхвърлиха 3000.

Ако се запази темпото на нарастване на заразените, в следващите дни ще бъде заличено изцяло постигнатото като спад до края на май.

Към момента все още излекуваните са повече, отколкото активните, но разликата се сви значително – 3229 преборили се с инфекцията и 3181 активни.

Точният брой на направените тестове за изминалото денонощие е 3686 на фона на над 4200 ден по-рано.

Лятото изглежда не допуска до тежка пневмония

За щастие, без промяна остава броя на заразените, които са в тежко състояние. От заразените 330, които са установени през последните 24 часа, 27 нетно са влезли в болница или по-малко от 10%.

Това обаче е нетен брой, тоест нарастването на хоспитализираните, което отчита информационната система, и не обхваща брой изписани и приети в болница за деня.

Не се разминаваме и без жертви за последните 24 часа, като се касае за 3-ма души, общо се увеличават до 262.

300 заразени дневно бе определено като праг от математици, а и от някои лекари, след преминаването на който може да се изчерпи капацитета на болничната система.

От друга страна обаче, нарастването на хоспитализациите, поне засега не е чак толкова рязко, че да е основание за безпокойство.

След като вчера системата отчете нарастване на заразените и преминаване на прага от 200, веднага бе приета нова заповед за връщане на част от ограниченията, дали ще има нова реакция от страна на управляващите или ще се спрат само до това, предстои да разберем.

След София-област с най-много заразени е Пловдивско, където са на 1/3 от тези в София – 42 са новите, които са установени, следва Софийска област, където са 23.

Във Варненско пак бум – от дискотеките ли са заразените

Още една област е с над 20 нови с коронавирус и това е област Варна, като по морето повечето заразявания са станали по дискотеките, които от полунощ трябва да са затворени.

Не се съобщава за огнище в община Самоков по медиите, затова най-вероятно вирусът циркулира навсякъде.

Въпреки галопиращият рекорд в сравнение с вчера може би една радостна новина, че днес в 3 области няма активни случаи. Това са Хасково, Шумен и Видин, последните 2 бяха големи огнища.

Днес анализът ще започнем отзад напред, с областите, в които заразените са единици и не са необходими каквито и да е ограничения, освен елементарните.

С по 1 нов заразен са областите Стара Загора, Ямбол, Силистра и Ловеч. С по 2-ма установени, също са нищо в сравнение със 140 в столицата, колкото и населението на област София-град да е по-голямо, са 5 области – Търговище, Разград, Пазарджик, Монтана и Габрово.

Благоевград подобри вчерашния рекорд и стана рекорд на рекорда

Близо до този праг от 20 нови е област Благоевград с 19, това е нов рекорд за областта, тъй като вчера са установени 17, от които 4-ма са в болница, повечето от тях – 3-ма са в общинската в Гоце Делчев.

Дифузно е разпространението, но най-много са от областния център – 8, наполовина по-малко от община Гоце Делчев, 3 са от община Петрич и още двама от село в община Симитли.

Директорът на РЗИ Благоевград коментира масовите мероприятия, както и посещението на дискотеки, събиранията като причина за нарастване на заразените. Този аргумент изглежда натежа на срещата при премиера днес и затова влезе в сила и новата заповед.

С нови 13 заразени е старата столица Търново, където пламна от абитуриентските балове от края на юни, с 10 е Кюстендил, където миналия отвориха ромската махала, а област Перник е с нови 9.