Ако редовно си боядисвате косата, така както правят около милиард дами по цял свят, попадате в рисковата група, тъй като ви въздействат химически вещества, които могат да увредят косата и кожата, да предизвикат изтъняване на косъма и раздразнение на скалпа.

И ако за тези странични ефекти на боите за коса знае всяка жена, съществуват дългосрочни последствия, които не са известни на всички.

За да е наситен цветът – специален химически коктейл

Очите, косата и кожата на всеки човек имат неповторим нюанс.

Определя се от концентрацията на меланин в организма – специфично вещество, което синтезират клетките меланоцити.

Ако става въпрос за натурален цвят на косата, блондинките имат повече меланин от брюнетките.

Същото се отнася и за кожата – колкото по-малко меланин, толкова е по-светла косата.

За да се измени изкуствено цветът на косата, в боите се съдържат специални химически вещества, не всички от които са безопасни.

Основа за яркия коктейл са оловен ацетат, амоняк, водороден пероксид и парафенилендиамин – PPDA. Това съединение е сред най-добре известните алергени.

Широко се използва както в евтините, така и в скъпите бои за коса и присъства на практика във всички устойчиви оцветители.

Много хора са с алергия към него, затова се препоръчва винаги да се чете списъкът със съставки, преди да се купува боя за коса.

Безопасност на боите за коса – какво казва науката

Многократно са правени опити да се сложи край на спора за безопасността на боите за коса. Но колкото повече изследвания се провеждат, толкова по-объркано става общото заключение.

Едни научни трудове свързват използването на бои за коса с увеличаването на риска от рак, други не потвърждават тази връзка.

В изследвания от 80-те години е установено, че някои бои, съдържащи оцветители смола от каменни въглища, предизвикват рак при животни.

В отговор на това FDA - контролният орган по храните и лекарствата на САШ, задължи производителите, на опаковките на боите за коса, съдържащи следните 2 съставки – 4-метокси-м-фенилендиамин 2,4-диаминоазол и 2,4 метокси – м-фенилендиамин сулфат 2,4-диаминоазол сулфат да се поставят предупредителни знаци.

Днес тези 2 съставки, според признания на здравни работници в САЩ, обявени в медиите, често се заменят с други, притежаващи на практика аналогично действие.

Признава се, че засега няма надеждни данни, които да показват, че боите за коса предизвикват рак, но се събират всички факти за неблагоприятните последствия, за да се оцени безопасността на боите за коса.

Най-нееднозначните съставки

Всеки път, когато си боядисваме косата, следва да проследяваме, дали не възникват определени симптоми.

Всяко зачервяване на скалпа, раздразнение и сърбеж, а също лющене, следва да са повод за безпокойство.

Ако по-горе описаните симптоми не отшумят за няколко дни или са твърде силно изразени, е добре да се направи консултация с личния лекар, който да прецени дали да даде направление за дерматолог.

Що се отнася до опасните съставки в боите за коса, то като такива се определят следните:

Оловен ацетат

Използва се в модерните бои за коса като оцветяваща добавка. Освен това боя за коса се съдържа в 60% от червилата, такива данни бяха представени в рамките на проведената кампания за безопасна козметика.

Това съединение се смята за канцероген, който може да доведе до нарушение на функционирането на нервната система, на стомашно-чревния тракт и на черния дроб.

Забранен е за използване в Канада и във всички страни от Европейския съюз, включително и от България.

Категорично се забранява използването на средства с това вещество за боядисване на мустаци, мигли и вежди.

Парафенилендиамин

Предизвиква алергични реакции при повишена чувствителност. Освен в боите за коса, се съдържа в оцветители, предназначени за татуировки.

Оцветители на основата на смола от каменни въглища

Опасността от тези вещества бе обявена, когато се установи, че 6 държави са с повишени нива на рак на пикочния мехур сред фризьори, стилисти и техните клиенти, които дълго време са се излагали на въздействието на бои за коса.

Това се свързва с присъствие на оцветители от смола от каменни въглища в боите за коса. Но също могат да се съдържат в шампоаните против пърхот.

Как да използваме безопасно боя за коса

С повишено внимание трябва да се следи боя за коса да не попада на лигавиците на очите, на клепачите и на миглите, тъй като може да предизвика необратими изменения, дори и слепота.

Никога не трябва боята за коса да се оставя да стои при нанасяне повече време от посоченото в указанията за употреба, за това следва да се използва таймер.