За повечето от нас ранното лягане си е лукс. Други смятат, че тези, които си лягат късно са много по-успешни от „чучулигите” – ранно ставащи.

Разделението на сови и чучулиги е от неповече от 60-70 години. От средата на 50-те години на 20-ти век електричеството става достъпно за всяко домакинство и се появи възможност за продължаване на бодърстването и след спускането на нощта.

От една страна, това ни направи по-свободни, от друга – повлия неблагоприятно на здравето.

Плаващият график на лягане наруши циркадните ритми, които са много важни за нормалното функциониране на всички органи и системи.

Бонусите, които получаваме, ако си лягаме преди полунощ

1.Не губим контрол над апетита

Заради късното лягане се нарушава синтеза на грелина – хормон на глада. Последният се синтезира основно в панкреаса и в лигавицата на стомаха.

Образуването на грелин също се осъществява в клетките на дванадесетопръстника, тънкото черво, бъбреците и белите дробове.

Концентрацията му в кръвта може да се повиши и ще ви безпокои перманентно чувство на глад.

Да се борим с апетита със силата на волята е безсмислено, тъй като причината за него е в хормоналните изменения.

Грелинът се повиша и при ниско качество на съня – ако се събуждаме посред нощ, а след това трудно заспиваме.

2.Нормално ниво на хормона на стреса в организма

Когато си лягаме преди полунощ, така подкрепяме физиологичната крива на образуване на хормона кортизол.

Повечето от нас смятат този хормон за вреден, тъй като се отделя при стрес. Но кортизолът ни помага да се събудим и стимулира активната дейност.

При норма се повишава сутрин, спомага за разсънването, да направим физзарядка и с апетит да закусим.

През деня кортизолът остава висок, за да сме достатъчно продуктивни в работата. 

След 18 часа започва бавно да се понижава, постепенно се отпускаме, а към 22-23 часа се появява желание да легнем да поспим. Такъв е сценария, когато се грижим за здравето си и лягаме да спим навреме.

При нарушаване на циркадните ритми пикът на образуване на кортизол се пада вечер, а сутрин започва да се понижава.

Как се чувства човек в такъв случай? Отпаднал сутрин, пие няколко кафета, но без ефект, няма апетит, мислите са хаотични.

Бавно се ободрява през деня, привечер се опитва да свърши целият обем работа. Вечерта кортизолът е с най-високи стойности, а активността е максимална.

Заспиването около 22-23 часа при нарушени циркадни ритми е трудно, а самият сън се прекъсва от чести събуждания.

3.По-лесно стабилизиране на теглото

През деня по-интензивен е метаболизмът на въглехидрати, а през нощта – мастният. И това помага за поддържане на стабилно тегло, тъй като за функционирането на мозъка организмът получава глюкоза от мастните запаси.

Контролът над процес се осъществява от растежния хормон, пик на синтеза на който се пада на периода от полунощ до 3 часа през нощта.

При късно лягане синтезът на хормона се нарушава и процесът на разграждане на мазнини през нощта също.

Със заспиване след полунощ тялото не успява да разгради 10-15 грама мазнини. Това изглежда малко, но ако лягаме късно, дори при спазване на правилно хранене и отделяне на време за физическо натоварване, може бавно, но все пак да се трупат килограми.

4.Подобряване състоянието на кожата

Погрешно се смята, че през нощта всички органи и системи си почиват. Някои наистина си отдъхват. Има и такива, които активно "се трудят". Това се отнася и за кожните клетки.

Регенерацията – обновяването, се осъществява при дълбоката фаза на съня, която продължава от полунощ до 3-4 часа сутринта.

През този период активно се образуват нови кожни клетки. Неслучайно тези, които спят достатъчно часове и лягат да спят преди полунощ изглеждат млади и свежи.

5.Повече удоволствие от живота през деня

Невероятно, но факт – много хора си лягат по-късно, за да могат вечер да получат по-голямо удоволствие от храната, чаша вино, любим сериал. Всъщност възниква зависимост от късното лягане.