Бразилците държат много на хубавата фигура и добрият външен вид и това е разбираемо като се има предвид, че латиноамериканската страна се радва на 365 дни топло време в годината. За разлика от в Европа, в Бразилия е толкова топло, че хората трудно намират начини да скрият тялото си под дрехите. Ето защо бразилците търсят начини да оформят по-добре тялото си. Ето какво съветват водещи бразилски експерти.

1. Включете много плодове в менюто си. Бразилците използват техни местни плодове, но за нас европейците би било трудно и скъпо да открием всичко, което ползват те. За нас в България най-добре се вписват ягодоплодните, горските плодове, ябълките и цитрусите. Всички те са лесно достъпни защото произлизат от нашата или близки на нашата страни. Плодовете са пълни с фибри и антиоксиданти и това помага да се отървем от мазнините. Бразилците съветват да пием сокове от пресни плодове, както и да консумираме много плодове за десерт. В началото може да ви е трудно да консумирате толкова много плодове, но постепенно стомахът ви ще свикне да ги обработва и ще изпитате нужда от тях.

2. Втората стъпка се състои в намаляването на зърнените и млечните храни. Но нека подчертаем, че тук става въпрос за намаляване на тези храни, а не за пълното им спиране. Просто част от тях трябва да се заменят с плодове и то съвсем съзнателно. Намаляването на въглехидратите води до топене на мазнини, но спирането им води до загуба на енергия. Опитайте се да консумирате въглехидратите под формата на кафяв ориз или овесени ядки, а не като бял хляб. Що се отнася до млечните храни, бразилската диета залага основно на замразеното кисело мляко (ние може да заложим на нашето родно българско мляко и може да не е замръзнало, а просто охладено - добър вариант за лятото). Понякога бразилците смесват млечните продукти с прясно изцедените плодови сокове и пюрета и така се получават вкусни шейкове и плодови кисели млека, които консумират по много пъти на ден.

3. Двигателната активност в бразилската диета е много важна. Започва се от ежедневните разходки край морето и се стига до упражненията по пилатес, които трябва да се практикуват три пъти в седмицата по 30 минути (най-малко). Освен пилатес, други варианти са танците или тренировките по капоейра. Всичко това ще ви направи по-стегнати, по-гъвкави и ще ви зареди с енергия.