Какво представлява болестта ръка, крак, уста?

Болест ръка, крак, уста представлява често срещано детско заболяване, причинено от вирус. Заболяването се проявява най-често през пролетта и есента и се наблюдава при бебета и малки деца.

То се характеризира с повишена температура и поява на мехурчест обрив, който засяга дланите на ръцете и стъпалата на краката като обрив под формата на мехури се появява и в устата.

Болест ръка, крак, уста - какви са симптомите

Обикновено болестта се проявява през пролетта и есента, но е възможно да се появи по всяко време от годината. Най-честите първоначални симптоми са висока температура и общо неразположение – липса на апетит, болки в ставите и др.

Тези симптоми обикновено продължават 1-2 дни преди да се появи обрив под формата на мехурчета по ръцете, краката и устата.

Първоначално обривът се появява като малки червени точки, но след това се развива в везикули /мехурчета/. Могат да се формират венците, вътрешната страна на бузите и езика. Засегнатите деца могат да се оплакват от болки в устата и гърлото.

За да избегнат поглъщането, децата започват да се лигавят – потича слюнка от устата им. Могат да откажат да се хранят и да пият вода, поради дискомфорта, създаван от обрива.

Бебетата дори могат да се обезводнят, защото отказват да пият вода. Рядко се развиват други по-сериозни усложнения като вирусен менингит и енцефалит. Симптомите, които се свързват с тези усложнения са висока температура, главоболие, схващания във врата и болки в гърба. Ако детето ви развие някой от тези допълнителни симптоми, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

От какво се причинява

Заболяването се причинява от коксаки вирус А-16, който принадлежи към семейството на ентеровирусите. Има и други щамове на ентеровирусите, които могат да предизвикат инфекция, но само в по-редки случаи.

Децата най-често се заразяват с вируса по фекално-орален път т.е. инфектирането се осъществява чрез излагане на перорални секрети – носни секрети, слюнка и т.н. или от изпражненията. Инкубационният период обикновено е 5 дни.

Лечение на болестта „ръка, крак, уста“

За заболяването няма специфично лечение. Прилага се поддържаща терапия, чиито основни цели са контролирането на треската и предотвратяване на дехидратацията.

В някои случаи на детето може да се дава предписана от лекаря медицинска вода за уста.

Тя представлява комбинация от няколко течни перорални медикамента, които обикновено са локален анеститик и дифенхидрамин. Прилагат се намаляване на болките и възпалението в устата и така да се насърчи детето да приема перорално храна и вода.

Ако температурата на детето ви остава повишена, въпреки че сте му давали редовно всички лекарства за сваляне на температурата или ако развие някакви симптоми на дехидратация като суха кожа и лигавици, загуба на тегло, персистираща раздразнителност или намалена честота на уриниране, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Болест ръка, крак, уста - как да се предпазим

Винаги е важно за предпазване от всякакви инфекция да се поддържа лична хигиена, която основно се състои в редовното миене на ръцете на детето.

При заразените вече деца вирусната инфекция протича леко и се възстановяват в рамките на около седмица след появата на симптомите.

За заболяването няма ваксина, въпреки това обикновено то е самоограничаващо се и децата принципно не могат да се заразят повторно. А възрастните хора с устойчив имунитет, дори и да бъдат изложени на вирусите причинители, не развиват симптоми.