Какво представлява болестта ръка, крак, уста?

Болест ръка, крак, уста представлява често срещано детско заболяване, причинено от вирус. Заболяването се проявява най-често през пролетта и есента и се наблюдава при бебета и малки деца.

То се характеризира с повишена температура и поява на мехурчест обрив, който засяга дланите на ръцете и стъпалата на краката като обрив под формата на мехури се появява и в устата.

Болест ръка, крак, уста - какви са симптомите

Обикновено болестта се проявява през пролетта и есента, но е възможно да се появи по всяко време от годината. Най-честите първоначални симптоми са висока температура и общо неразположение – липса на апетит, болки в ставите и др.

Тези симптоми обикновено продължават 1-2 дни преди да се появи обрив под формата на мехурчета по ръцете, краката и устата.

Първоначално обривът се появява като малки червени точки, но след това се развива в везикули /мехурчета/. Могат да се формират венците, вътрешната страна на бузите и езика. Засегнатите деца могат да се оплакват от болки в устата и гърлото.

За да избегнат поглъщането, децата започват да се лигавят – потича слюнка от устата им. Могат да откажат да се хранят и да пият вода, поради дискомфорта, създаван от обрива.

Бебетата дори могат да се обезводнят, защото отказват да пият вода. Рядко се развиват други по-сериозни усложнения като вирусен менингит и енцефалит.

Симптомите, които се свързват с тези усложнения са висока температура, главоболие, схващания във врата и болки в гърба. Ако детето ви развие някой от тези допълнителни симптоми, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

От какво се причинява

Заболяването се причинява от коксаки вирус А-16, който принадлежи към семейството на ентеровирусите. Има и други щамове на ентеровирусите, които могат да предизвикат инфекция, но само в по-редки случаи.

Децата най-често се заразяват с този вирус чрез фекално-орален път. Това означава, че инфекцията се разпространява чрез контакт със заразени секрети, като носни и устни секрети, слюнка или дори чрез излагане на изпражнения. Инкубационният период, времето между заразяването и появата на симптоми, обикновено се оценява на около 5 дни.

Предоставянето на информация относно начините на разпространение на вируса е ключово за разбирането на мерките за предпазване.

Подчертаването на важността на хигиената, по-специално редовното миене на ръце след посещение на тоалетна, преди ядене и след контакт със заразени повърхности, може да играе решаваща роля в предотвратяването на разпространението на вируса.

Лечение на болестта „ръка, крак, уста“

За заболяването няма специфично лечение. Прилага се поддържаща терапия, чиито основни цели са контролирането на треската и предотвратяване на дехидратацията.

В някои случаи на детето може да се дава предписана от лекаря медицинска вода за уста.

Тя представлява комбинация от няколко течни перорални медикамента, които обикновено са локален анеститик и дифенхидрамин. Прилагат се намаляване на болките и възпалението в устата и така да се насърчи детето да приема перорално храна и вода.

Ако температурата на детето ви остава повишена, въпреки че сте му давали редовно всички лекарства за сваляне на температурата или ако развие някакви симптоми на дехидратация като суха кожа и лигавици, загуба на тегло, персистираща раздразнителност или намалена честота на уриниране, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Болест ръка, крак, уста - как да се предпазим

Сигурността и предпазването от различни инфекции, включително болестите, които засягат ръце, краке и уста, са от съществено значение за здравето на децата.

Поддръжката на подходящи хигиенни навици е основен елемент в предотвратяването на разпространението на вируси и инфекции.

Едно от най-важните действия, които можем да предприемем, е редовното и правилно миене на ръцете. За децата, особено когато става въпрос за тяхното здраве и безопасност, трябва да установим този навик още от ранна възраст.

Използването на течен сапун и топла вода за период от поне 20 секунди е препоръчително, особено преди ядене, след посещение на тоалетна или след контакт със заразени повърхности.

Когато вече имаме заразени деца, важно е да осигурим подходяща грижа и внимание за тях. Вирусните инфекции обикновено преминават само от себе си и обикновено не изискват специфично лечение.

От особено значение е да осигурим достатъчно почивка и хидратация за нашите деца по време на болестта, за да подпомогнем тяхното възстановяване.

Въпреки че за тези заболявания все още не съществува ваксина, важно е да се подчертае, че те обикновено не представляват сериозна заплаха и имат самоограничаващ се характер. По време на болестта, децата развиват имунитет, който често ги предпазва от повторно заразяване със същия вирус.

Въпреки това, възрастните, които са поддържали устойчив имунитет, обикновено не проявяват симптоми, дори ако са били изложени на вирусите, причинители на тези инфекции.

Този факт подчертава важността на имунната система и възможността й да защитава организма от различни патогени.

Наред с хигиената и осигуряването на здравословен начин на живот, като правилно хранене и редовно физическо упражнение, можем да укрепим имунната система на нашите деца и да им помогнем да се предпазят от различни инфекции, включително тези, които засягат ръце, краке и уста.