Развитието на болестта се отлага с повече от 3 години.

Резултатите от изследване, проведено от учени от Университета Монеш, Мелбърнския университет и други научни и клинични центрове на Австралия, а също и Италия и Чехия, са публикувани в списание JAMA Neurology.

Забременяване временно спасение от множествена склероза

Множествената склероза е хронично автоимунно заболяване, при което собствената имунна система атакува и разрушава миелиновата обвивка на нервните влакна и на гръбначния мозък.

Това заболяване обикновено се открива в млада възраст, като жените страдат от него 4 пъти по-често от мъжете.

Учени от Университета Монеш над 20 г. водят база данни на пациенти с множествена склероза, в която се регистрирани над 70 000 болни от 35 страни по света. По света най-често наброяват над 2,5 милиона души с множествена склероза.

За да се изясни дали бременността влияе на сроковете на поява на първите симптоми на заболяването като изследователите анализирали данните за репродуктивната история – бременности, като са включени спонтанни аборти, раждания, продължителност на кърменето, и това на 4557 жени, които преминават лечение в клиники на Чехия и Австралия.

Средната възраст на начало на болестта сред участниците в изследването е 31 години.

Защо след бременност склерозата губи своя интензитет

Анализът на данните показва, че при жените, които поне веднъж са били бременни, първите симптоми на множествена склероза се проявявали средно с 3,3 г. по-късно, отколкото при тези, които никога не са били бременни.

Аналогично, при жените, които са доносили бременност и са родили, болестта започвала средно с 3,4 години по-късно, отколкото при тези, които никога не са раждали.

Броят на бременностите и ражданията не оказват влияние върху началото на болестта. За да се определят биологичните механизми, които са в основата на установената връзка между бременността и развитието на множествена склероза, са необходими по-нататъшни изследвания.

Но учените предполагат, че бременността и свързаните с нея изменения на клетъчно ДНК могат да доведат до понижаване на аномалната активност на имунната система.

Принципно автоимунните заболявания са в ремисия при бременност, затова и може би същото се касае и за множествена склероза.