Учените са установили какви механизми в главния мозък дават възможност да се контролират нивата на кръвна захар. Това може да доведе до поява на революционен метод на лечение. Експерименталната ваксина засега е изпробвана върху мишки.

Днес хората, които страдат от захарен диабет тип 2, трябва ежедневно да полагат усилия за намаляване на нивата на кръвната захар.

С инжекция в мозъка може да се излекува диабет

Възможно е експерименталния метод на лечение на диабет, който сега е изпробван само върху животни, в бъдеще ще помага за достигане на продължителни емисии на болестта – за седмици и месеци.

В миналото учените вече са изследвали приложението на белтъка под название растежен фактор за фибробласти-1 /ФРФ-1/ в експериментално лечение на диабет при животни.

Неговото приложение нормализира нивото на глюкоза в кръвта за седмица, но механизмът на действие на веществата остава неясен. Новите изследвания, публикувани в списание в Nature Communications и Nature Metabolism, дават малко повече информация по този въпрос.

Първо изследване

То се фокусира върху активността на гените в хипоталамуса на мишките. Хипоталамусът – това е отдел на мозъка, който отговаря за глада и насищането, енергийния обмен и нивото на кръвната захар. Вторият научен труд изучава ролята на вътреклетъчните структури на същата част на мозъка.

Учените въвеждат ФРФ-1 в главния мозък на мишките чрез игла под контрол на медицинската визуализация.

Наблюдавайки за експресията на гените, те установяват, че най-силно на лечението реагират структурните глиални клетки, които изпълняват спомагателна функция на мозъка.

Самите неврони отговаряли на инжекцията ФРФ-1 много по-слабо.

Оказва се, че в глиалните клетки под действието на ФРФ-1 се активизира силна сигнална система, която е свързана с веществото с название меланокортин.

Тази сигнална система е каскада от химични реакции, регулиращи храненето, телесната маса и нивото на кръвна захар.

Известно е, че този механизъм става по-слаб при хората със захарен диабет. Учените проверяват своите резултати, блокирайки системата на меланокортин при лабораторни мишки.

Както се и очаквало, след изключването на експерименталното лечение ФРФ-1 спира да работи.

Глиалните клетки на мозъка и меланкортиновата система могат да станат важна мишена за препарати против захарен диабет, смятат учени.

Второ изследване

В него учените разглеждат ролята на периневроналните мрежи. Това са извънклетъчни структури, които обкръжават невроните, техните израстъци и синапси, техните съединения.

Оказва се, че при мишките със захарен диабет тип 2 в хипоталамуса периневроналните мрежи са по-малко, отколкото при здрави животни.

Инжектирането на ФРФ-1 бързо възстановявало тези структури при мишките на диабетици.

Учените смятат, че периневроналните мрежи могат да усилят активността на клетките, които контролират активността на меланокортиновата сигнална система.

До неотдавна способността на мозъка да нормализира повишените нива на кръвна захар не е била позната.

Последните данни от международната група учени дават възможност за по-пълно разбиране на това, което се случва.

Някога тези открития ще доведат до разработване на нови лечебни стратегии за получаване на устойчива ремисия на диабет вместо просто понижаване на нивата на кръвната захар всеки ден.

В тази насока е коментарът на Майкъл Шварц, професор от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, съавтор и на двете изследвания.

Усъвършенстването на лечението на диабет ще намали до минимум ограниченията, на които сега трябва да се подлагат диабетиците, а това се отразява на тяхното емоционално състояние.

Живеят с една водеща мисъл, която в определени ситуации се проявява, и се създава нещо като стигма.

Например, диабетикът трябва да се старае да ограничава максимално захарните изделия, и може да му е неприятно и да се чувства потиснат, когато другите си похапват.

С новото изследване се променят и представите за диабет като заболяване.

Сега се приема, че захарната болест е вследствие на увреждането на рецепторите на клетките, които блокират навлизането на захарта, която им служи за храна, с новото изследване това, което сега се изучава в учебниците, се преобръща като представа, и ако се разработи нов метод на лечение, то тогава би било голямо облекчение.