В Япония много опасна и непредвидима болест вече порази повече от 100 души. 30 души от 100 установени и потвърдени са завършили с летален изход.

На територията на страната сега се е активизирал много редкия до ден днешен синдром на стрептококов токсичен шок, причина за възникването на който се крие в попадането на бактерии от група А в участъци на човешкия организъм, където не е имало такива и не би следвало да има.

Проявлението на тази група бактерии в мускулната тъкан, кръвоносната и дихателната системи лекарите определят като патология.

По цялата планета стрептококовия токсичен шок е много рядко заболяване, но в Страната на изгряващото слънце тази болест приема характер на епидемия.

По информация от Института на инфекциозните заболявания, към ден днешен са били заразени 284 жители на Япония. В столицата на страната лекарите са регистрирали 45 случая на инфектиране с опасната бактерия, в Осака и Йокохама – по 30 болни.

Стрептококите от група А предизвикват обикновен фарингит, който на свой ред води до възникването на болки в гърлото, в някои случаи до появата на гнойни заболявания на кожата, основно при деца.

В случай на попадане на бактериите в организма през порязвания и открити рани, у заразилите се хора се повишава телесната температура и се появява оток на крайниците. Впоследствие отоците водят до некроза на различни тъкани на организма.

Според професора от Медицинския университет на Токио Кена Кикучи, до възникването на отоците заболяването може да се излекува с прием на антибактериални препарати.

Но в случай на разпространение на отока по тялото лекарят съветва спешно да се потърси специалист, тъй като на този етап заболяването може стремително да прогресира и много бързо да доведе до фатален изход.

Смъртта при развитие със стрептококов токсичен шок в обикновените случаи настъпва след няколко дни от неспособността на органите да поддържат жизнената дейност на организма, а също на фона други не по-малко опасни симптоми.

И въпреки че процентът на смъртност от това заболяване е не повече от 30%, а това е само 20% по-малко, отколкото при Еболата, японското правителство и пресата не огласяват броя на леталните случаи.

Най-интересното е, че заболяването е известно от 1981 година, но въпреки и досега не е известно какъв е механизма на въздействие на бактериите върху човешкия организъм.

И малко по-подробно за самия стрептококов токсичен шок

От края на 80-те години на миналия век започнали да се появяват съобщения за шок и полиорганна недостатъчност при инфекции, предизвиквани от стрептококи тип А. Този сндром напомнял на токсичен шок и получил наименованието стрептококов токсичен шок.

През 1993-та година от работна група лекари, микробиолози и епидемиолози, съвместно с Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ /CDC/ били сформирани диагностични критерии за стрептококов токсичен шок.

За заболяването са характерни треска, артериално хипотония, увреждане на бъбреците и дихателни нарушения. Понякога се появяват различни обриви по кожата. Отбелязва се изместване на левкоцитарната формула наляво, хипокалцелмия, хипоалбунемия, а също и 2-3 денонощия от развитието на заболяването тромбоцитопения.

За разлика от токсичния шок със стафилококова етиология, стрептококовия токсичен шок в повечето случаи се съпровожда с бактериемия. Най-често се развива при инфекции на меките тъкани, но се среща и при пневмония, остеомиелит, метрит.