Както показват резултатите от изследването на психолозите от Великобритания, надарените хора много по-често от останалите са нещастни и психически нестабилни през живота си.

Тези заключения бяха публикувани в научното издание Trends in Cognitive Sciences. Според представените данни, способностите на човека да мисли много интензивно и креативно се определят в същите зони на главния мозък, които карат чувства постоянен душевен дискомфорт.

Автори на това изследване са група учени от Кралския колеж на Лондон. Те правя предположение за това, че за стандартното мислене на човека отговаря префронталната кора на главния мозък и по-точно нейната специфична активност.

И именно този участък от мозъка според изследователите поражда повишения невротизъм, от което състояние зависи от повишения риск от възникване на различни психически разстройства.

Това означава, че хората, надарени в интелектуален план и същевременно са силно подложени на възникването на депресии, неврози, психози и негативни мисли.

Изследователите също са установили, че такива хора притежават уникално съчетание на 2 фактора. Първият се състои в това, че активността на префронталната кора, която протича в техния мозък, е абсолютно самоволна.

Вторият път е в това, че в техния мозък работи нещо подобно на превключвател, който способства за повишаване на интензивността на тревогата и различните негативни емоционални усещания.

Според учените този превключвател функционира в базолатералното ядро на амигдалата на мозъка, тоест в неговия емоционален център. Такива необикновени способности за нестандартно мислене са били открити при надарени хора чрез скенер на мозъка им.

Изследователите твърдят, че такива хора проявяват неадекватна тревожност при пълно отсъствие на някакви външни причини. Това свидетелства за невротизъм, характерни черти на който са емоционална неустойчивост, силна тревожност, склонност към отрицателни мисли и преживявания.

Водещите психолози на проекта предполагат, че творческата надареност оставя непосредствен отпечатък върху функционирането на нервната система на човека. Според учените на такива хора им е много трудно да живеят психически.

Ако пък невротизмът стане много силен, то склонността към тревоги и страдания може да нарасне и да излезе извън всякакви граници, преминавайки в тежки разстройства на психиката.

В допълнение – още един интересен факт, свързан с невротизма стана известен по-рано през тази година.

Изследване на американски учени спомогна за определянето какви черти на характера са най-изразени сред стопаните на домашни любимци, които не могат да се нарадват на своите любимци.

Оказало се, че тези хора имат много общи черти с родителите, непозволяващи на своите деца да водят самостоятелен живот. Потребността от постоянно възпитаване на домашен любимец, способства за развитието на такива качества като невротизъм и добросъвестност.

Дадените черти от характера са свързани с тревожна привързаност към животните и хората, а също и с чувството за любов. Така невротиците най-често са силно привързани към домашните любимци и дори се подложени на зависимост от тях.

По време на изследванията специалистите анализирали поведението на 1000 стопани на домашни любимци. Всички доброволци били помолени да попълнят специални анкети с въпроси, позволяващи оценяването на основните потребности на характера на участниците в експеримента.

Сред качествата, които интересували изследователите били такива черти на характера като откритост, добросъвестност, отстъпчивост и … невротизъм. Авторите на изследването установили, че участниците в експеримента, изпитващи тревожна привързаност към животни, искали постоянно да бъдат уверени в обекта на своята любов.

Такова поведение се наблюдавало сред младите любители на котки.