Брюкселското зеле било получено от листата на бялото зеле от зеленчукопроизводители в Белгия, откъдето било разпространено във Франция, Германия и Холандия. Карл Линей първи научно описал този вид зеле и го нарекъл брюкселско в чест на белгийските фермери от град Брюксел. Този зеленчук се отглежда главно в Западна Европа, особено във Великобритания, САЩ и Канада.

За храна се употребяват светлозелените зелеви кочани, които се намират по стъблото на растението. Вкусът им е сладникав и съвсем леко наподобява на гръцкия орех, като не прилича на този обикновеното или бялото зеле.

Най-подходящи за консумация и за приготвяне на различни ястия или салати от тях са яркозелените и малки зелеви кочани, тъй като големите е възможно да горчат.

Хранителна стойност на 100 грама брюкселско зеле

  • Белтъчини – 4.8 грама;
  • Мазнини – 0.3 грама;
  • Въглехидрати – 3.1 грама;
  • Минерални соли – 1.3 грама;
  • Вода – 86 грама;
  • Енергийна стойност – 43 килокалории.

Тъй като енергийната стойност на 100 грама сурово брюкселското зеле е само 43 килокалории, а на замразеното – 36 и затова то може да се употребява от всички хора, дори и от тези, които са с наднормено тегло.

Полезни свойства

Брюкселското зеле е богато на фолиева киселина, съдържа голямо количество висококачествени и лесноусвояеми белтъчини, растителни фибри, желязо, калий, магнезий, фосфор, а също и витамини от група В и провитамин А.

А витамин С в този зеленчук се съдържа 2-3 пъти повече, отколкото в другите видове зеле. Това го прави и идеална храна за справяне с хроничната умора и за укрепването на имунитета.

Брюкселското зеле има много деликатен вкус и когато е приготвено на пара, той е много нежен и приятен. Преди приготвянето на този зеленчук готвачите съветват да се премахват дръжките, за да се избегне горчивият му вкус при консумация.

Брюкселското зеле не съдържа натрий и холестерол и е нискокалорична храна, който притежава антиканцерогенни свойства, понижава риска от възникване и развитие на ракови заболявания и такива на сърдечно-съдовата система – коронарна недостатъчност и хипертония.

Повишава устойчивостта на организма срещу инфекциозни болести, поддържа доброто състояние на стените на кръвоносните съдове. Консумацията на този вид зеле положително влияе на нервната и ендокринната система и на черния дроб.

На бременните жени се препоръчва да включат в своя ежедневен порцион брюкселско зеле като източник на фолиева киселина. Това вещество е необходимо за правилното развитие на нервната система и намалява риска от вродени дефекти при децата.

Високото съдържание на витамин С в този зеленчук помага на младите майки да запазят и да поддържат тенът на своето лице.
Препоръчително е хората, претърпели хирургична операция, да включат в ежедневното си меню брюкселско зеле, тъй като неговите кочани са източник на фолацин, който стимулира образуването на червени кръвни телца – еритроцити.

Сокът от този вид зеле е препоръчително да се пие за профилактика и лечение на рак, особено при новообразувания на млечните жлези, правото черво и шийката на матката, при анемия и при запек, а също и при исхемична болест на сърцето, диабет, безсъние, простудни заболявания на горните дихателни пътища, бронхит, астма и при туберколоза.

Когато човек консумира брюкселското зеле заедно с моркови, сок от маруля и от зелен фасул, той си набавя съчетание от елементи, подобряващи и възстановяващи функцията на панкреаса.