Бум на евтини пакетни почивки през 1960 г. е отчасти причина за тревожното нарастване на диагностицирани с рак на кожата пенсионери, съобщи BBC.

Това показват резултатите от проучване, проведено от благотворителна организация, бореща се с раковите заболявания. Експертите й твърдят, че всички възрастови групи са изложени на риск, но много по-възрастните хора не са били наясно как да се предпазват от болестта преди повече от четири десетилетия.

Данните сочат, че 5700 души над 65 години са с поставена диагноза рак на кожата, а в средата на 1970 г. цифрата е била едва 600. За да се избегне болестта, трябва да се предпазваме от слънчево изгаряне, препоръчват лекарите.

Около 13 300 души са диагностицирани всяка година във Великобритания със злокачествен меланом - най-сериозната форма на рак на кожата. Вследствие на тази диагноза, годишно са регистрирани 2100 смъртни случая. Смъртността се увеличава във всички възрастови групи, но най-голям процент се наблюдава при над 65-годишните.

Благотворителната организация заявява, че всички възрастови групи са запознати със съобщенията за общественото здраве, които разясняват опасностите от почивката на слънце. Суе Деан е 69-годишна майка на три деца, диагностицирана с рак на кожата през 2000 г. за първи път и след това отново през 2007.

Тя споделя, че е била част от поколението, което се е възползвало от достъпни пакетни почивки и че е пътувала за ваканция в чужбина почти всяка година. Според нея, тогава не е бил много известен факта, че прекаленото излагане на слънце може да доведе до рак на кожата. Тя забелязва признаците на болестта в ранен етап и се подлага на операция, която преминава успешно.

Професор Ричард Мариас от Организацията за борба с рака казва, че е тревожно да се проследят бързите темпове, с които нараства меланомът във всички възрастови групи. Той съветва хората да внимават и да наблюдават постоянно кожата си.

Ако забележат промени в бенките или нормалните участъци от кожата, незабавно да потърсят медицинска експертиза. Най-често при мъжете меланомите се откриват по гърбовете, а при жените по краката, но появата им е възможна по цялото тяло.

Той съветва всички хора да внимават със слънчевите изгаряния. Изследванията показват, че кожата на хора, които изгарят на слънце, дори веднъж на всеки две години, има по-висок риск от развитие на малигнен меланом.

Д-р Джули Шарп, казва, че можем да изгорим у дома си също толкова лесно, колкото когато сме на почивка и препоръчва да прекарваме повече време на сянка, да носим тениска и шапка и да използваме слънцезащитен крем с най-нисък фактор 15.

Джонатан Мейър, от Британската асоциация на дерматолозите определя статистиката на Обединеното кралство като тревожна, в която броят на засегнатите от рак на кожата се увеличава. По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от поява на болестта.

Хората трябва да са запознати с причините за развитието на рака на кожата и да знаят, че не е задължително да отидат на плаж, за да се появи болестта. Рак на кожата може да се развие в резултат на краткосрочно или дългосрочно излагане на слънчеви лъчи. Важно е да се проверява дали има промени в състоянието на кожата и при съмнение от проявени симптоми да се извърши спешна консултация с лекар.