Какво представлява бурситът?

Бурсит представлява болезнено подуване на малките околоставни торбички, които са пълни със синовинална течност. Тези торбички се наричат бурси.

Течността в бурсите способства за намаляване на силата на триене между сухожилията, кожата, костите и мускулите.

Хората, които извършват много дълго време еднотипни повтарящи се движения са изложени по-голям риск от развитие на бурсит.

Какви са симптомите на бурсит?

Симптомите на бурсит са разнообразни и се проявяват в зависимост от засегнатата зона и степента на възпаление. Пациентите често съобщават за тъпа, болезнена чувствителност в близост до засегнатата бурса, като тази болка може да бъде нарушаваща и ограничаваща нормалната активност. Болестта може да се усеща като пулсираща или непрекъсната дискомфорт.

Възпалението на бурсата обикновено води до увеличаване на размера й, като в някои случаи това се проявява като оток или напрегната област.

Кожата около засегнатата бурса също може да стане червена и да бъде по-топла на допир от околната кожа. Тези признаци са резултат от разширяването на кръвоносните съдове и възпалителните процеси, които се случват в засегнатата зона.

Най-честите места за развитие на бурсита са рамото, коляното и хълбока. В случай на бурсит близо до ахилесовата пета, пациентите често се оплакват от болка в задната част на петата и затруднена подкрепа при стъпване.

Важно е да отбележим, че симптомите на бурсит могат да напомнят на тези при тендинопатия (увреждане на сухожилията), поради подобната локализация на болката и нарушения в областта на ставите. Обаче правилната диагноза и лечение са важни, за да се предотврати засилването на състоянието и развитието на други осложнения.

Ако усетите силна болка и забележите увеличение на топлината и червенето в засегнатата област, е важно да потърсите консултация с лекар.

Лекарят може да предложи лечебни мерки, като антиинфламаторни лекарства, физиотерапия, лечебни инжекции или дори дрениране на бурсата в случаи на голямо натрупване на течност.

В някои случаи може да бъде необходима хирургическа интервенция, но това се прилага само при сериозни или хронични случаи.

От какво се причинява?

 • Прекалената повтаряемост на еднотипни движения. Това могат да бъдат ежедневни дейности като използване на инструменти, градинарство, готвене, чистене и писане на клавиатура.
 • Продължителен постоянно повтарящ се натиск върху определена зона. Например хората, на които често им се налагала да работят опрени на коленете си като например градинари, обикновено развиват това възпаление.
 • С напредването на възрастта бурсите могат да се увредят.
 • Внезапна травма като например удар в лакътя.

Бурситът може да причинен от други заболявания като артрит или инфекция – септичен бурсит.

Лечение на бурсит

Лечението в домашни условия е напълно достатъчно, за да намалите болката и да излекувате възпалената бурса. Лекуващия ви лекар може да назначи физиотерапия за укрепване на мускулите около ставите.

 • Не натоварвайте засегнатата зона. Избягвайте каквито и да било дейности, които биха могли да причинят болка.
 • Слагайте лед или студени компреси, веднага щом забележите болки в мускулите в близост до става. Дръжте леда около 10-15 минути и го слагайте на всеки 2 часа по 15 минути в продължение на 3 дни. Можете да опитате с топли компреси или да редувате топли компреси и лед след първите 72 часа.
 • Използвайте болкоуспокояващи – можете да приемате нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен, напроксен или аспирин за намаляване на болката и ограничаване на възпалението. Парацетамолътсъщо може да облекчи болките ви. Не разчитайте на болкоуспокояващите, за да натоварвате ставата.
 • Правете упражнения всеки ден като движете по-често ставата, където е възпалената бурса. Това ще предотврати сковаността. Когато болката отшуми, можете да започнете да правите упражнения за укрепване на мускулите около ставите.
 • Избягвайте тютюнопушенето и тютюневия дим, за да ускорите възстановяването на увредените тъкани.
 • Ако бурсата е много подута, лекуващият ви лекар може да използва игла, за да премахне излишната течност от нея. Можете да носите превръзка, която да притиска зоната на бурсата. В някои случаи е необходима операцията, за да се отцеди или да се премахне бурсата.
 • Понякога синовиналната течност в бурсата може да се инфектира. Ако това се случи може да се наложи да бъдат изписани антибиотици.

Как да се предпазим?

За да се предпазите от бурсит и да намалите риска от повторно възпаление след лечение, са налице няколко важни предпазни мерки и препоръки. Не е само лечението, но и подходът към физическите активности след него, които играят ключова роля за предотвратяването на болестта.

След като болката е отшумяла и сте готови да се завърнете към повтарящите се движения, които предизвикаха възпалението на бурсата, е важно да следвате няколко важни стъпки:

Започнете бавно

Започнете с по-леки и по-контролирани движения. Не се опитвайте да постигнете максимален интензитет или обем на активност веднага след възстановителния период. Постепенно увеличавайте интензитета и обема на тренировката.

Правете чести почивки

Редовните почивки между упражненията и дейностите са от съществено значение. Те намаляват натоварването на съответната бурса и предоставят възможност за възстановяване и регенерация на тъканите.