Какво е панкреатит?

Панкреатит представлява възпаление на панкреаса, при което секретираните от него ензими стават активни и стават причина за увреждането му.

Панкреасът се намира в горната част на корема зад стомаха и изпълнява важни функции в храносмилането. Той представлява жлеза, секретираща два основни вида вещества – храносмилателни сокове и храносмилателни хормони.

Храносмилателният сок съдържат  ензими и натриев бикарбонат. Те преминават през малка тръбичка, наречена Вирсунгов канал, който свързва панкреаса с началото на тънкото черво или дванадесетопръстника.

Там ензимите спомагат за разграждането на протеините и мазнините от храната, което позволява тяхното усвояване. Натриевият бикарбонат неутрализира стомашната киселина. Храносмилателните хормони, основно инсулин и глюкоган, се освобождават в кръвния поток. Те контролират нивата на кръвната захар в организма, която е основен източник на енергия.

Възпалението на панкреаса може да има различни причини. След като жлезата се възпали, състоянието може да прогресира до нейното подуване, а също и на околните кръвоносни съдове. Това може да резултира в кървене, инфекция и увреждана на жлезата. Вирсунговия канал може да стане трудно проходим и дори да се запуши. Ензимите се активират вътре в него и това води до започване на процес на смилане на жлезата.

Панкреатитът може да бъде остър или хроничен. Острата форма обикновено възниква скоро, след като увреждането е започнало. Пристъпите обикновено са леки, но в 20 % от случаите могат да бъдат и много тежки.

Острият панкреатичен пристъп продължава кратко време и обикновено отзвучава напълно, тъй като функцията на панкреаса се възобновява напълно. При някои хора пристъпът е еднократен, докато при други хора пристъпите може да са няколко. Но задстомашната жлеза винаги се възвръща към обичайното си състояние.

Хроничният панкреатит започва като остър такъв. Ако в панкреаса настъпят увреждания по време на пристъп, той не може да възстанови напълно функцията. Увреждането на жлезата продължава и постепенно губи функциите си.

Какви са симптомите на панкреатит?

При острата форма на заболяването най-честият симптом е болка. При почти всички случаи на остро възпаление на панкреаса засегнатия изпитва болка. Болката може да се появи внезапно или да започне като лека болка и да се усилва.

Болката обикновено е съсредоточена в горната средна или в горната лява част на корема. Болката често започва или усилва след хранене. Болката обикновено продължава няколко дни.

При хроничен панкреатит повечето хора не изпитват болка. Тези които имат болка, тя е постоянна и може да изчезва. Но точно спирането на болка в повечето случаи е знак, че състоянието се влошава и панкреасът е престанал да функционира.

Лечение на панкреатит

При острата форма на заболяването лечението е насочено към облекчаването на симптомите и укрепване на тялото, за да може задстомашната жлеза да възстанови функцията си.

Повечето хора с пристъп на острата форма на заболяването се хоспитализират. На тези които не могат да дишат им се поставя кислородна маска. Никаква храна и течности  не се дават на хоспитализираните няколко дни, а се вливат само венозно.

Така се дава „почивка“ на храносмилателната система. При някои случаи може да е необходимо поставянето на назогастрална тръба. Това е тънка, гъвкава тръба, които се въвежда през носа, надолу към стомаха, за да изсмуче стомашните сокове. Това изсмукване осигурява допълнително чревната почивка и позволява по-бързото възстановяване на функциите на задстомашната жлеза.

Ако симптомите са леки засегнатите биха могли да направят следното:

  • Преустановят всякаква консумация на алкохол;
  • Да преминат на течна диета и да консумират като бульони. Тези обикновени ненатоварващи храносмилателната система храни ще ограничат възпалението на панкреаса;
  • Избягвайте болкоуспокояващи, като парацетамол, които натоварват черния дроб.