Какво е панкреатит?

Панкреатит представлява възпаление на панкреаса, при което секретираните от него ензими стават активни и стават причина за увреждането му.

Панкреасът се намира в горната част на корема зад стомаха и изпълнява важни функции в храносмилането. Той представлява жлеза, секретираща два основни вида вещества – храносмилателни сокове и храносмилателни хормони.

Храносмилателният сок съдържат ензими и натриев бикарбонат. Те преминават през малка тръбичка, наречена Вирсунгов канал, който свързва панкреаса с началото на тънкото черво или дванадесетопръстника.

Там ензимите спомагат за разграждането на протеините и мазнините от храната, което позволява тяхното усвояване. Натриевият бикарбонат неутрализира стомашната киселина.

Храносмилателните хормони, основно инсулин и глюкоган, се освобождават в кръвния поток. Те контролират нивата на кръвната захар в организма, която е основен източник на енергия.

Възпалението на панкреаса може да има различни причини. След като жлезата се възпали, състоянието може да прогресира до нейното подуване, а също и на околните кръвоносни съдове.

Това може да резултира в кървене, инфекция и увреждана на жлезата. Вирсунговия канал може да стане трудно проходим и дори да се запуши. Ензимите се активират вътре в него и това води до започване на процес на смилане на жлезата.

Панкреатитът може да бъде остър или хроничен. Острата форма обикновено възниква скоро, след като увреждането е започнало. Пристъпите обикновено са леки, но в 20 % от случаите могат да бъдат и много тежки.

Острият панкреатичен пристъп продължава кратко време и обикновено отзвучава напълно, тъй като функцията на панкреаса се възобновява напълно. При някои хора пристъпът е еднократен, докато при други хора пристъпите може да са няколко. Но задстомашната жлеза винаги се възвръща към обичайното си състояние.

Хроничният панкреатит започва като остър такъв. Ако в панкреаса настъпят увреждания по време на пристъп, той не може да възстанови напълно функцията. Увреждането на жлезата продължава и постепенно губи функциите си.

Какви са симптомите на панкреатит?

При остра форма на панкреатита, най-честият симптом е болката. Тази болка може да се прояви внезапно и да бъде интензивна, или да започне като лека дразнеща болка и да се постепенно усилва с времето.

Обикновено болката е съсредоточена в горната средна или горната лява част на корема, където се намира панкреасът.

Болката често започва или се усилва след хранене, тъй като храната стимулира панкреаса да секретира сокове, които могат да дразнят вече възпаления орган. Този вид болка може да продължи няколко дни и да бъде тежка за пациента.

Освен болката, острата форма на панкреатит може да предизвика и други симптоми. Някои от тях включват:

 • Метеоризъм и вздути корем: Пациентите може да изпитват увеличена газообразуваност и вздути корем като резултат на проблеми в храносмилателния процес.
 • Гадене и повръщане: Остра форма на панкреатит може да доведе до гадене и повръщане, което не облекчава симптомите.
 • Висока температура: Повишената температура на тялото може да бъде индикация за инфекция в панкреаса.
 • Слабост и умора: Пациентите с остър панкреатит често се чувстват изнемощени и слаби поради интензивната инфламация и болка.
 • Жълтеница: В редки случаи, остра форма на панкреатит може да доведе до жълтеница, която се проявява със жълтина на кожата и склерите на очите. Това е обикновено поради блокаж на жлъчния път поради възпалението.

Симптомите на острата форма на панкреатит изискват незабавно лечение и медицинска помощ, тъй като заболяването може да прогресира бързо и да доведе до сериозни компликации.

При хроничния панкреатит симптомите могат да бъдат по-различни. Повечето хора с хроничен панкреатит не изпитват силна болка, но ако имат такава, тя е обикновено постоянна и може да изчезва след няколко дни.

Този вид болка може да бъде резултат от постепенно увеличаване на възпалението и нарушаване на функцията на панкреаса.

Други симптоми, свързани с хроничния панкреатит, включват:

 • Диария: Честа и често неуправляема диария може да се развие поради нарушаване на храносмилателния процес.
 • Намалено тегло: Пациентите с хроничен панкреатит често загубват тегло поради затруднено усвояване на хранителните вещества.
 • Метеоризъм и изпускане на мазни столове: Неразгледаната мазна стола, наречена стеаторея, може да бъде резултат от недостатъчно секретиране на ензими от панкреаса.
 • Заболявания на съседни органи: Хроничният панкреатит може да доведе до заболявания на съседни органи, като жлъчния мехур и черния дроб.

Важно е да се отбележи, че спирането на болката при хроничния панкреатит не означава винаги подобрение на състоянието, а по-скоро може да бъде индикация, че панкреасът е престанал да функционира правилно.

Лечение на панкреатит

При острата форма на заболяването лечението е насочено към облекчаването на симптомите и укрепване на тялото, за да може задстомашната жлеза да възстанови функцията си.

Повечето хора с пристъп на острата форма на заболяването се хоспитализират. На тези които не могат да дишат им се поставя кислородна маска. Никаква храна и течности не се дават на хоспитализираните няколко дни, а се вливат само венозно.

Така се дава „почивка“ на храносмилателната система. При някои случаи може да е необходимо поставянето на назогастрална тръба.

Това е тънка, гъвкава тръба, които се въвежда през носа, надолу към стомаха, за да изсмуче стомашните сокове. Това изсмукване осигурява допълнително чревната почивка и позволява по-бързото възстановяване на функциите на задстомашната жлеза.

Ако симптомите са леки засегнатите биха могли да направят следното:

 • Преустановят всякаква консумация на алкохол;
 • Да преминат на течна диета и да консумират като бульони. Тези обикновени ненатоварващи храносмилателната система храни ще ограничат възпалението на панкреаса;
 • Избягвайте болкоуспокояващи, като парацетамол, които натоварват черния дроб.