Червеното зеле е една разновидност на бялото. То има синьо-лилави, а понякога виолетови листа, специфичен цвят, който се наблюдава и при разсада.

Наличието на този цвят е обусловено от повишеното съдържание на специфичното вещество – антоцианин.

Червеното зеле се отличава с късно узряване и липса на рано узряващи сортове. Периодът на растежа и развитието му продължава до 160 дни.

Кочаните му са плътни, предимно закръглени, а понякога овални, по-рядко конусовидни с маса 1-3.2 кг /в зависимост от сорта/. Плодът му е шушулка, достигаща 8-12 см, семената на червеното зеле са кръгли с кафеникав цвят.

Този вид зеле е студоустойчива култура. Оптималната температура за растежа и развитието ѝ е 15-17 градуса по Целзий.

Закаленият разсад издържа на краткотрайно замръзване при температура на въздуха от -5 до -8 градуса по Целзий, възрастните зелеви растения до -7, -8 градуса.

Хранителна стойност на 100 грама червено зеле

  • Белтъчини – 0.8 грама;
  • Мазнини – 0.2 грама;
  • Въглехидрати – 5.1 грама;
  • Минерални соли – 0.8 грама;
  • Вода – 91 грама;
  • Енергийна стойност – 26 килокалории.

Червеното зеле не предизвиква затлъстяване, тъй като калоричността му на 100 грама е само 26 килокалории.

Полезно ли е червеното зеле?

Този зеленчук съдържа белтъчини, растителни влакна, ензими, фитонциди, захари, желязо, калий, магнезий, витамини от група В – В1, В2, В3, В5, В6, В9, аскорбинова киселина и витамин Н, провитамин А и каротин – това вещество е 4 пъти повече в червеното зеле в сравнение с бялото.

Съдържащият се в зеленчука антоцианин положително въздейства на човешкия организъм, подобрява елестичността и нормализира пропускливостта на капилярите.

Освен това червеното зеле препятства въздействието на радиацията върху човешките тъкани и предотвратява възникване и развитие на левкемия.

Лечебните свойства на този вид зеле са обусловени също от съдържащите се в него големи количества соли на калия, магнезия, желязото и от наличието на ензимите и фитонциди.

В сравнение с бялото зеле червеното е по-сухо, но за сметка на това е по-богато на хранителни вещества и витамини.

Съдържащите се в този вид зеле фитонциди препястват развитието на туберколозната бактерия. Още в Древния Рим със сок от червено зеле лекували заболявания на белите дробове, а за лечение на остри и хронични бронхити, тази напитка се прилага и до днес.

Този вид зеле е препоръчително да бъде включено в хранителния режим на хората, страдащи от хипертония, тъй като спомага за понижаване на кръвното налягане.

Лечебното му свойства се използват и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Полезно е червено зеле да се консумира и преди хранене, за да се забави усвояване на прекомерно изпито количество вино.

Лечебните свойства на този зеленчук се използват за заздравяването на рани и при жълтеница. Есенцията от него е универсално лекарствено средство.

Червеното зеле не е разпространено, колкото бялото, поради особеностите на биохимичния му състав, тъй като в него се съдържат антоцианини, които придават по-особения му пикантен вкус.

Сокът от червеното зеле се прилага, както и този от бялото, но сокът на червеното поради голямото количество биофлавоноиди, има по-силно изразени свойства по отношение на увеличаване на съдовата пропускливост. Затова е показен при повишен риск от кръвотечения и спукване на капиляри.

Противопоказания

Не е желателна употребата на червено зеле при индивидуална непоносимост, а също и външните листа на зелевия кочан поради натрупването на нитрати в тях.